Mediji iz Evrope i regiona u borbi protiv mržnje

Foto: Karolina Kobak

Predstavnici medija iz skoro 20 evropskih i zemalja iz regiona koje nisu članice EU sastali su se u gradu Olštin u Poljskoj kako bi svako svojim iskustvom doprineo temi treninga „Mediji protiv mržnje“ #Mediaagainsthate.

Problem širenja netrpeljivosti kojoj u velikoj meri doprinose i mediji u uglavnom je sagledan kroz migrantsku krizu i način na koji mediji utiču na formiranje i promenu stavova o migrantima, posebno onih koji su muslimanske veroispovesti.

Foto: Svetlana Rajković

Zahvaljujući dodatnom finansiranju Council of Europe Media i Internet Division obezbeđeno je prisustvo medija koji nisu iz zemalja članica EU.

Na taj način svoje predstavnice su imali i Radio Active iz Zenice (BiH), Prijatelji Srebrenice (BiH) i jedini iz Srbije Super radio Niš.

„Jako je važno uvidjeti da „nismo sami“, da širom Evrope, osim mainstream medija postoje mediji koji njeguju građansku orjentaciju, organizovani od strane i za građane. Pri tome, ma kako skromnim budžetima raspolagali, ma kako mali doseg imali, upravo ti mediji igraju ključnu ulogu u promociji ljudskih prava i demokratizaciji društava. Predstavnici community medija koje sam srela na skupu su ljudi koji imaju pozitivnu energiju, vjeruju u to što rade i žele svoj posao da obavljaju na što bolji način – da budu od koristi svojim zajednicama. Za mene je bilo korisno čuti neke uspješne priče, upoznati ljude i razmišljati o budućoj saradnji“ rekla je za Super radio Dragana Jovanović iz CSO „Prijatelji Srebrenice“.

 

Foto: Karolina Kobak

U radionicama „Sloboda izražavanja i poštovanje ljudskih prava, gde su granice i šta je govor mržnje“ i okruglom stolu „Muslimani u medijima“ , učestvovali su predstavnici/ce radija civilnog sektora, nevladinih organizacija i novinari/ke iz Nemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Austrije, Slovenije, Grčke, Finske, Irske, Hrvatske, Malte, Rumunije, Danske, Češke, Kipra, BiH, Ukraine, zemlje domaćina – Poljske i Srbije.

„Raduje me činjenica da je naš radio bio uključen u ovaj projekat, a kako smo jedine predstavnice iz Srbije koje su pozvane da prisustvuju ovom skupu, ovo je za mene bila i velika čast i prilika da na ovako bitnom događaju predstavim ne samo naš radio, već i svoj grad i zemlju“ istakla je Svetlana Rajković iz Super radija.

Skup u Poljskoj drugi je događaj po redu u sklopu projekta „Media against hate“ koji finansira Evropska unija i Savet Evrope.

Više možete pročitati OVDE.

#MediaAgainstHate

Foto: Karolina Kobak

Galeriju fotografija autorke Svetlane Rajković, možete pogledati OVDE.

 

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *