Matematika nije bauk za niški GRUBB

Foto: GRUBB Niš

Da matematika nije bauk i da je svuda oko nas još jednom je dokazano na trećem po redu festivalu „Matematika u maju 3“ koji je održan u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Brojne osnovne škole iz Niša, ali i Vlasotinca, Gruže, Aleksinačkih Rudnika, ETŠ „Nikola Tesla“, Gimnazija „Svetozar Marković“, kao i Američki kutak iz Niša, MENSA Srbije, UG „SERB CRAFT“ neumorno su i sa puno entuzijazma posetiocima predstavljali sve zanimljivosti koje matematika nosi u sebi. Posebno je značajan ovaj festival bio za niški GRUBB centar, učenike i učenice, kao i za njihove nastavnike i nastavnice.

„Sa oduševljenjem smo prihvatili poziv da učestvujemo na festivalu matematike, a polaznici i polaznice GRUBB-a su sa velikim interesovanjem pripremali/pripremale sa nastavnicima i nastavnicama brojne matematičke igre, zagonetke, otkrivali su posetiocima tajne magičnog kvadrata, osnove Vedske matematike, ali su ih učili i da broje na romskom. Sa lakoćom i istinskim uživanjem prezentovali su male matematičke tajne velikih znalaca ove nauke“, navodi se u saopštenju GRUBB centra Niš.

Foto: GRUBB Niš

Uveličali su i otvaranje festivala dramskim komadom Duga kojim su posetiocima ispričali divnu priču o tome kako su sve boje jedinstvene i važne, da su sve potrebne kako bi gradile lepši, bolji i pravedniji svet. Svoja znanja razmenjivali su sa drugarima matematičarima iz drugih škola i udruženja, te je širenje ljubavi prema matematici preraslo u divno druženje malih i velikih ljubitelja magije brojeva.

Osim učešća mladih ljubitelja i ljubiteljki matematike na festivalu „Matematika u maju 3“ predstavili su se i školovani matematičari i matematičarke koji/koje rade sa decom.

Nastavnici/nastavnice i profesori/profesorke iz zemlje i inostranstva predstavili svojim kolegama primere dobre prakse, a Milica Petrović, upraviteljka fondacije GRUBB, upoznala je prisutne sa radom ovog centara, sa jedinstvenim konceptom koji uspešno neguju više od jedne decenije i tako unapređuju redovno školovanje mladih Roma i Romkinja. Dobrivoje Cvetković, nastavnik matematike GRUBB centra u Nišu, podelio je svoje iskustvo rada u GRUBB-u i predstavio svojim kolegama sve izazove sa kojima se kao nastavnik u tutorskoj nastavi sreće.

Festival „Matematika u maju 3“ organizovalo je Društvo za popularizaciju matematike „Niška matematika“ (NiMat).

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *