Marko Louis – više nego što očekujete

Ovaj izveštaj nastao je kao posledica jednog sjajnog „team building-a“ za vreme koncerta Marka Luisa, a koji su pokrivale Tatjana Mitić, Petra Nešić i Aleksandra Đorđević. 

Tanja: Beskraj džeza i soula ipak, nekako, može da stane u dva sata. U Nišu. U dvorištu Banovine. Baš onda kada prođete klima tuš i spasite se od istog. Ali klima uređaji su deo onog našeg prethodnog izveštaja.

Petra: Marka Luisa prvi put sam slušala uživo na ovogodišnjem Exitu, prve večeri, još umorna od puta. Ako ste se nekad pitali čemu štandovi s kafom i ko to uopšte kupuje – evo da vam razrešim dilemu, objasnim svoj energetski nivo, i eventualno srušim koju predrasudu o tome šta se (ne) konzumira na manifestacijama ovog tipa. I kad su me posle pitali kako mi se sviđao koncert, zastala sam da potražim pravu reč za predavanje muzici i publici u toj meri.

U petak 17. avgusta u Banovini nastup sam pratila pokrepljena vinom, dok ga je bilo. I iz toga je proistekla moja izjava, inspirisana duvačkim instrumentima koji su Marka pratili „ovaj Marko se uklapa i u Guču, i u Exit“. Da se uklapa u Nišvil imali smo priliku još prošle godine da se uverimo. Dakle, „uklapa“, ne tek „može da prođe“. Izgleda da je iz svih žanrova koje je upleo u svoje stvaralaštvo pokupio najbolje. Uz epitete kojima bih još mogla da ga opišem dodala bih i „svetski“. Dva dana pre nastupa, moje uho naštelovalo se valjda na njegov zvuk, ne zato što je potrebna neka posebna priprema da bi se u njemu uživalo, već da bih uživala više, sa boljim predznanjem.

„Ček’, ček’ je l’ to Marko Luis?“, prepoznah dok je moja koleginica slušala jedan od radija sa svetskim hitovima, koji inače i ja slušam kad ne slučam Super i YouTube. Među svetskim hitovima zavrtela se pesma „Kad je noć“, a mi smo imali tu privilegiju da je prvi čujemo uživo u petak.

Foto: Dejana Radanović

 

Tanja: Uz hitove „Shine on me“, „Raj za avanturiste“, „Where is your love“, „Beskraj“, „Karika“… Banovina se pretvorila u pravu žurku, u kojoj je Marko Luis bio onaj koji je najvise „žurkao“ uz bitboksovanje i odlične plesne korake.

Muzika Marka Luisa zaista je mešavina raznih stilova, ali i odraz njegovog života. Pesma „I saw your smile“ posvećena je njegovom ocu, Ljubiši Stojanoviću Luisu, a pesme „Đelem, đelem“ i „Cveće cafnalo“ su Markov omaž ocu.

Posle slikanja sa fanovima (jer ipak fanovi imaju prednost 🙂 ) pitali smo Marka da li je stigao da napravi tonsku probu za pesmu „Zov“, pošto je tokom nastupa rekao da je odlučio dan pre koncerta da i nju premijerno izvede pred niškom publikom.

„Stigli smo oko 1h, imali smo tonsku probu, ali smo ovu pesmu manje-više navežbali. Bend nikada ranije nije čuo tu pesmu, niti sam je ja slao njima da je navežbaju, ali sam baš imao želju da je odsviram večeras u Nišu. Bilo je par kerefeka, ali nema veze biće bolje na Nišvilu.“

Foto: Nenad Petrović

Iako je napomenuo da nema omiljenu publiku i grad u kome najviše voli da nastupa, rekao je da su se tokom njegove karijere dešavale oscilacije i da je bio nastupa neverovatnih kao u petak u Nišu, ali i da je bilo koncerata gde su ga zvali organizatori kojima se svidela njegova muzika, a da publika ne zna njegove pesme, pa im treba više vremena da se opuste.

Ja imam to neko opterećenje da želim da „dignem“ publiku i na kraju se svi zaista opuste. – rekao je Marko Luis.

Foto: Dejana Radanović

Alex: Ono što je sigurno je da smo se svi zaista opustili, što tokom koncerta, ohrabreni koreografijom Marka Luisa, kada smo i sami zaplesali, što nakon koncerta, dok smo uzimali izjave, a on je bio tako susretljiv – nije se samo slikao sa fanovima, sa svakim je i popričao (iako smo zbog toga malo duže čekali da uzmemo izjave). Čak i stidljiviijima ovakav drugarski pristup umanjio je tremu.

A poseban „shout out“ ide za muzičare koji prate Marka Luisa – osim što su sjajni na svojim instrumentima, sasvim su očigledno i uživali u koncertu i međusobnom društvu, šireći osećaj zajedništva sa bine i na publiku, dodajući još jedan sloj na atmosferu stvorenu kroz muziku i intiman prostor Banovine. Jer, kako reče jedna mudra osoba „Ako nešto dotakne vas, dotaćiće i ljude kojima se obraćate“.

 

Naslovna fotografija: Dejana Radanović

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *