Marko Karadžić: Mnoge sjajne muzičke grupe nastale su osamdesetih godina u Nišu, nama je pravo zadovoljstvo nastupati ovde

Ovog vikenda bacićemo se u super zezanje, umnogome jer predstoji sedmica zatvaranja kluba „Feedback“ za ovu sezonu. Tim povodom za fidbekovski pult po prvi put staje audio-vizuelna grupa Yugowave. Ovaj projekat nastao je po ugledu na vaporwave pravac baziran na specifičnoj nostalgiji ka minulim vremenima, i već je postao fenomen u svetu. Član grupe Yugowave Marko Karadžić nam je približio njihov kreativni proces i odgonetnuo šta to možemo očekivati kada se pojavimo u petak.

Koliko vas je u grupi „Yugowave“, i kako ste podelili zaduženja?

Marko K: Grupu činimo nas četvorica i pravimo sav sadržaj. Postojimo sada tačno godinu dana. Svi pravimo vizuelne radove koje kasnije kačimo na naše fejsbuk i instagram stranice. Dvojica od nas su zaduženi za muziku kao di-džejevi, i jedan član pravi filmove koji se puštaju na žurkama i prate muzički program. Takođe i geografski smo udaljeni. Ponekad iz zezanja kažemo da smo i Scgwave, jer nas dvojica smo iz Podgorice, a druga dva člana iz Beograda. (smeh)

U vašem radu da li možeš reći da više pažnje posvećujete vizuelnom ili auditivnom sadržaju?

Marko K.: Mi muziku radimo kao di-džejevi, tako da nismo autori muzike koju puštamo. Filmovi se pripremaju iz kolaža, i ti filmovi su ustvari jedini naš autorski rad.

Zašto baš „Yugowave“, zašto Jugoslavija? Šta vas posebno inspiriše, a da je poteklo iz Jugoslavije?

Marko K: Pa ne vučemo direktno sećanje iz Jugoslavije, previše smo mladi. Tada nismo bili ni rođeni. Više se opredeljenje bazira kao refleksija pomenutom vaporwave fenomenu, koji se opet bazira na toj autentičnoj nostalgiji. U našem slučaju je to Jugoslavija i taj period osamdesetih godina.

 Šta možemo očekivati u petak u Feedback-u?

Marko K: U petak od nas možete očekivati program koji se najviše bazira na synth-pop hitovima iz tog perioda, i na jugoslovenskoj disko muzici. Može se očekivati muzika u smislu vaporwave-a i synthwave-a. A sve to će ispratiti film koji je sastavljen iz raznih delića reklama, filmova i manifestacija iz tog vremena. Posebno nam je drago što smo u Nišu jer sa tog područja dolazi dosta muzike koja se i inače nalazi na našim plejlistama.

Koje grupe bi naveo kao važne, a da su došle iz Niša u tom periodu?

Marko K: Na primer Dobri isak i Romantične boje, ali ima ih još. Bilo ih je baš dosta iz tog perioda. Ponekada su grupe imale i samo po jedan hit, ali bilo je jako bogato i mi sve to danas koristimo.

Yugowave nastupa u petak, 24. maja u klubu „Feedback“. Karte se mogu kupiti na ulazu po ceni od 200 dinara.

A ako niste upoznati sa pravcem vaporwave evo kako to može da izgleda na domaćoj sceni. (Napomena: Ovo nije grupa Yugowave, oni svoju muziku čuvaju za žive svirke)

Tekst: Ines Mistakidis

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *