Marakana – stadion posvećen novinaru

Estadio Do Maracana, Rio de Janeiro - stadion posvećen novinaru Mariu Filhu. Kapacitet stadiona je 74 738 mesta

Estadio Do Maracana, Rio de Janeiro – stadion posvećen novinaru Mariu Filhu. Kapacitet stadiona je 74 738 mesta

Završeno je Svetsko prvenstvo. Šampioni su postali oni koji su pokazali najviše, reprezentativci Nemačke. Finale je odigrano pred više od 74 000 ljudi na stadionu Marakana u Rio de Žaneiru, što je mnogo manje od finala 1950. godine kada je na Marakani bilo prisutno skoro 200 000 ljudi,

Estádio Jornalista Mário Filho je oficijalni naziv popularne Marakane. Stadion koji je napravljen za potrebe Svetskog prvenstva 1950. godine,  jedan je od najvećih stadiona na svetu, a najverovatnije i najznačajniji, nosi naziv u čast jednog novinara.

Mario Filho je brazilski novinar i pisac. Bio je jedan od zagovornika izgradnje Marakane, a takođe i jedan od začetnika do tada ne tako razvijenog pravca u žurnalizmu, sportskog novinarstva.

Nelson i Mario Filho

Nelson i Mario Filho

Njegov brat, Nelson Rodrigez, nazvao ga je „the creator of crowds“, jer je značajno uticao na popularizaciju fudbala u Rio de Žaneiru i Brazilu. 

Mario je autor i nekoliko knjiga o fudbalu, od kojij je najpoznatija „Crnac u brazilskom fudbalu“ i „Romansa fudbala“.

Njegovo srce kucalo je za Fluminense, a izdalo ga je 1966. godine, u 56. godini života, kada je preminuo od srčanog napada. Od tada Marakana nosi njegovo ime. 

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *