Mame savetuju kako da pravilno nosite svoju bebu

Foto: Nišlijke koje podržavaju dojenje

Foto: Nišlijke koje podržavaju dojenje

Ako se ne sećate kako su pre 40 i više godina na našim podnebljima majke, dok su radile u njivama i baštama, nosile svoju bebe sigurno ste u skorije vreme videli neku fotografiju kako Afrikanke nose svoje bebe – na leđim ili stomaku u maramama.

U poslednje vreme se sve češće u gradu mogu videti mame, pa i tate, kako nose svoje novorođenče pričvršćeno maramom. Upravo je tema „Dojenje i nođenje“ obeležila poslednje okupljanje mama iz neformalne grupe „Nišlijke koje podržavaju dojenje“.

„Mesecima unazad u toku naših okupljanja i vršnjačkog savetovanja pričale smo mamama o dojenju, pravilnim položajima u toku podoja i pričale o mitove u vezi sa dojenjem, a danas smo došle do toga da pričamo kako se beba nosi u nosiljki. Stalno nam se pridružuju nove mlade mame ili trudnice. Evo danas imamo dve nove trudnice i već smo pričale sa njima i prenele im iskustva, dakle nevezano za temu koju obrađujemo pričamo o svemu što mame ili trudnice zanima, odgovaramo na sve što imaju da pitaju“, objasnila je na samom početku Milica Bugarin, predvodnica grupe Nišlijke koje podržavaju dojenje.

Kako rade marame – od „A“ do „Š“

Danijela Vujošević je mama koja je dugo istraživala na temu nošenja bebe, a evo i kakve zaključke prenosi i kakva iskustva.

„Mi smo podneblje koje je podložno visokom stepenu nerazvijenosti kukova kod beba. Zbog toga masa nosiljki koja može da se kupi na našem tržištu ne može da se nazove ispravnim, jer kad se kupuje nosiljka mora da se obrati pažnja da beba u njoj ima idealan položaj za što bolji razvitak kukova. Pogotovo kod onih mama koje imaju problema sa kukovima i gde postoji genetska predipozicija da će i beba možda kasnije imati slične problem“, počela je priču Vujoševićeva

Ona tvrdi da idealan položaj za nošenje bebe podrazumeva da dno nosiljke bude razvučeno od kolena do kolena bebe, dakle da

Mame u akciji Foto: Nišlijke koje podržavaju dojenje

Mame u akciji
Foto: Nišlijke koje podržavaju dojenje

joj nosiljka ne podržava samo sedalni deo već i butine sve do kolena. Takođe, neophodno je da beba bude okrenuta ka mami, bilo da je nosite napred, na stomaku, pozadi, na leđima, ili na boku treba biti ka mami. To je mnogo bitno, kako kaže, jer beba jedino tada formira polukružni položaj kičme. Do godinu dana se beba nosi u takvom položaju.

„Najidealniji položaj može da se napravi u marami za nošenje, koje su, inače, univerzalne veličine. One su vrlo prijatne, od tknih su materijala, ali u našoj zemlji ima svega nekoliko proizvođača. Kod nas se mogu naći tkane marame sa dva metalna prstena za zakopčavanje (ring sling marame) koje se nose preko ramena, ali se retko nalaze tkane marame na vezivanje“, precizirala je Vujoševićeva.

Bebe se mogu nositi u maramama od prvog dana rođenja pa sve dok možete da izdržite težinu. Marama ne zateže kičmu, potpuno je ugodna mami, bebu možete nositi napred ili na leđima. Osim čvrstih marama mame koriste i elastične marame u kojima se, takođe, beba može nositi od prvog dana. Ono što nije preporučljivo je da se prevremeno rođena beba ne nosi u elastičnoj marami sve dok ne navrši termin normalnog rođenja.

„Elastične marame se mogu naći na našem tržištu, postoje 2 ili 3 proizvođača. Jedan od tih proizvođača na uputstvu preporučuje kolevka položaj za nošenje bebe što mame ne bi smele da praktikuju jer kako beba raste i jača ona će da gura nogice tako će ona stvarati pritisak na nogice, a taj pritisak ni malo nije dobar, bebi moraju biti slobodna stopala, ponavljam, podrška je potrebna od kolena do kolena. Takođe, osim tog kolevka položaja preporučuju u

Danijela Vujošević i njena devojčica u tkanoj marami Foto: Nišlijke koje podržavaju dojenje

Danijela Vujošević i njena devojčica u tkanoj marami
Foto: Nišlijke koje podržavaju dojenje

uputstvu i neki buda položaj, ali vam je za to potreban savetnik i neko ko će vam pomoći, jako je teško tako namestiti bebu“, upozorila je Danijela Vujošević i dodala:

„Preporučljivo je da mama sama namešta bebu u maramu, u početku će možda biti teško nekoliko puta, ali se sve nauči i savlada. Marame su uglavno testirane na 15 kilograma, ali to ne znači da ćete bebu od 15 kilograma moći da nosite u njoj, nećete moći jer će vam biti teško, već da se marami čak i do te težine neće ništa desiti – neće se pocepati, neće se rastegnuti.“

Mame iz grupe Nišlike koje podržavaju dojenje u narednom periodu će održati obuku za nošenje beba, ali i predavanja na druge teme koje se tiču dojenja. Prva predstojeća radionice „Dobrobiti i tehnike uspešnog dojenja“ namenjena je budućim mamama i biće održana u toku predstojećeg vikenda. Uskoro više informacija

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *