Mama se sa bebom povezuju dojenjem, a kako to tata radi?

masaza za bebe joga za trudnicePovršnost je jedna od odlika savremenog sveta. Mnoge stvari u životu, bilo da se tiču posla ili privatnih stvari, radimo samo da što pre „skinemo obavezu sa dnevnog reda“, međutim, ukoliko želimo da imamo zdravu decu koja će izrasti u kvalitetne ljude u toku trudnoće i od dana kada nam se beba rodi moramo se malo više posvetiti.

Joga za trudnice i masaža za bebe su neki od načina kako da sa bebom uspostavimo što bolji kontakt, a kasnije i doprinesemo njenom što boljem odrastanju.

Irena Paunović, joga instruktorka za trudnice, i Maja Dulović, licencirana instruktorka za masažu beba, spojile su ove dve stvari u jednom danu. Njih dve će održati informativni čas za trudnice i mlade roditelje i svaka od njih im predočiti dobrobiti onoga čime se bave. U utorak 1. decembra od 18 do 20 sati u ulici Tome Roksandića 5/10, ove dve instruktorke će roditeljima preneti svoja znanja i iskustva.

A evo i kako je Irena Paunović došla na ideju da predstavi dve stvari od jednom.

„Osim toga što sam instruktorka joge i što časove držim trudnicama ja sam pre svega mama. Joga mi je olakšala materinstvo, a takođe i obuka koju sam prošla za masažu beba. Svojim polaznicama volim da prenesem moja iskustva i različite mogućnosti koje će im poboljšati roditeljstvo, komunikaciju sa bebom i doprineti boljem zdravlju i odnosu roditelja i bebe, jedna od tih stvari je upravo masaža. A pošto se poznajem sa Majom rešile smo da više ne pričam samo svoja iskustva već da i ona ispriča kako je počela da se bavi ovim i da predstavi roditeljima svoj program“, rekla je Paunovićeva.

Komunikacija sa bebom dok je još u stomaku

„Trudnice često kažu da još uvek nemaju predstavu bebe, nemaju doživljaj tog deteta koje je unutra, postaju svesne tek kad se beba rodi i malo odraste, a komunikacija je moguća mnogo pre, još u trudnoći. Potrebno je da budemo suptilnije, da umirimo brojne misli koje su nam po glavi, jer se osim u telu stres javlja i u umu i u dahu, a kada to sredimo dalje se prepuštamo jogi i svim onim čarima koje donosi“, objasnila je joga instruktorka.MD002571

Čas joge za trudnice počinje tehnikama disanja i na taj način se buduće mame trude da budu što prisutnije, da budu svesne sadanjšnjeg trenutka, nastavljaju se vežbama za istezanje, vežbama za balans, ali se veliki akcenat stavlja i na karlicu samim tim i na pripremu za porođaj. Kraj časa je rezervisan za opuštanje gde se neretko polaznice uspavaju, tvrdi Paunovićeva, čak i one koje se žale na problem sa nesanicom.

Bolje sprečiti nego lečiti

„Moja dvomesečna beba je imala velike probleme sa grčevima, pre dve godine, tada je počelo moje iskustvo sa masažom beba. Iako sam po struci fizioterapeut nisam u početku mogla da se snađem i nisam odmah uspela da rešim proble, ali sam slučajno saznala za masažu koja je namenjena bebicama, pre svega bebicama od prvog dana pa do prve godine života“, prenela je svoje iskustvo Maja Dulović, licencirana instruktorka za masažu beba koja već godinu i po dana održava obuke ove vrste.

Dulović je precizirala da je obuka namenjena isključivo roditeljima, da instruktor ne masira bebu već na lutki pokazuje vežbe. Bebu masira isključivo roditelj jer je on najkompetentniji za to, a to je jedan od najboljih načina da se uspostavi komunikacija i dobar odnos izmežu bebe i roditelja.

„Štaviše, ovo je jedini dublji, čulniji način komunikacije bebe i tate od prvog dana bebinog života. Mame se povezuju dojenjem, kao i masažom, a tate jedino masažom“, objasnila je Maja Dulović.

masaza za bebeMasaža ima višestruke dobrobiti – na sva čula, na sve organe, na sve sisteme. Pre svega, dete bolje spava, bolje raste, bolje se razvija. Masaža nije namenjena isključivo protiv grčeva već da bi iste i, mnoge druge, zdravstvene probleme sprečila.

Obuka za masažu beba je namenjena svim roditeljima, nezavisno kog su zanimanja. Kroz 5 časova u trajanju od 60 do 90 minuta roditelji nauče sasvim dovoljno da bi dalje bez problema mogli da masiraju svoju bebu. Joga za trudnice je namenjena ženama u bilo kom mesecu trudnoće i bez bilo kakvih fizičkih predispozicija. Sve što vas bude zanimalo moći ćete da pitaten na promotivnom času. Čas joge počinje u 18 sati, a čas o masaži za bebe u 19 sati.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *