Ljiljana Lašić: Pozorište je na tržištu sa paprikama, orasima i šampinjonima

Rada Đuričin i Ljiljana Lašić u predstavi Foto: Aleksandar Stamenković

Rada Đuričin i Ljiljana Lašić u predstavi
Foto: Aleksandar Stamenković

Predstava „Jasmin na stranputici“ sinoć je u Nišu, u Domu vojske, imala 258. izvođenje. Glumci u ovom putujućem komadu su Ivan Bosiljčić, Rada Đuričin i Ljiljana Lašić koja je i napisala tekst za ovu predstavu i sa kojom smo pričali nakon predstave.

Kako kaže Lašić, trudi se da edukuje publiku, a kroz ovu predstavu ona poziva na toleranciju, ali ne zato što je jugonostalgična, naprotiv.

„Trudim se i da nasmejem publiku i da je rasplačem i da kažem ‘Ovo smo mi’, dakle nalazim teme kod nas, ne u belom svetu, i publika to prepoznaje“, rekla je Ljiljana Lašić.

Ova rođena Kragujevčanka do sada je napisala 7 pozorišnih komada i naglašava da, iako u današnje vreme većina piše da ugodi sebi, ona piše za publiku, a očigledno je da oni to prepoznaju jer ni jedan njen komad nije izvođen manje od 150 puta.

„Takođe, dok pišem, uvek to namenjujem nekom glumcu. To je zato što poznajem svoje kolege, znam kome bi koja uloga odgovarala, jer znam njihov mogućnosti i njihove sklonosti“, objašnjava glumica i tekstopisac ove melodrame.

Publika se ni u jednom delu predstave nije dosađivala, čak iako nema vulgarnih scena koje se u predstavama poslednjih godina sve češće viđaju.

„Kao ni ova, ni ostale moje predstave nisu vulgarne stvari, nisu prizemne. Na toleranciju pozivam kroz jedan

Foto: Aleksandar Stamenković

Foto: Aleksandar Stamenković

izgrađeni humor, ne humor povrnutog jezika – južnomoravskih, niških ili beogradskih akcenata. Najbitnije je da to nije ono na šta publika počinje da se navikava preko nekih televizijskih kanala“, ističe ova glumica i dodaje da svakako treba da postoje eksperimentalne scene, ali ako nemaju cilj one teraju ljude iz pozorišta. Tako da se mora naći srednja solucija, a to je da bude i poučno i zabavno i dubokoumno i vaspitno.

Od početka njene karijere televizija se mnogo promenila, kako navodi, sad je mnoštvo kablovskih kanala i jednim pritiskom na upravljač možemo birati koju oblast želimo da gledamo, a u skladu s tim se menjao i pogled na pozorište.

„Svakako da se i publika promenila, a za to su krivi mnogi elementi. Pre svega uticaj ima to što nas ministar kulture tera da budemo na tržištu u istom rangu sa paprikama, orasima i šampinjonima, a mi moramo da preživimo“, zaključila je Ljiljana Lašić.

Kako većina njenih predstava ima i do 350 izvođenja, ova lepo krči put da dostigne taj broj, bezobzira na to što nam je kultura u zemlji u pravom smislu pijačna tezga.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *