Leteći Banaćanin u epizodi: Noć veštica

Portret Letećeg Banaćanina
iz pera Dimitrije Savić

– Seko! Danas je tvoja noć.
– Zašto moja?
– Noć veštica je. Možeš slobodno bez šminke da izađeš.
Pripreme sukoba su u toku između onih koji slave Valentinovo i onih koji slave svetog Trifuna. Samo ovoga puta nije tema ,,Dan zaljubljenih“ već ,,Noć veštica“.
Ali pre nego što nešto komentarišemo, treba proučiti istoriju.

Praznik nije američki već irski. I Irci koji su naselili Ameriku, nastavili su da ga slave. Odatle se kasnije proširio. Noć veštica se slavi uoči ,,Svih svetih“ kada se slave mrtvi. Više možete pročitati na Vikipediji.

Bundeva, kostimiranje, horor filmovi su nešto što danas najviše karakteriše ovaj praznik. Zato 31. na ulici srećemo duhove, veštice…
Kada smo već kod bundeve, Kikinđani da su malo pametni, mogli bi da izvoze kvalitetnu bundevu za vreme ovog praznika i naprave dobar biznis. Ali izgleda da nisu.

Činjenica je da ,,Noć veštica“ kod nas popularan među ljudima koji vole alternativnu umetnost. Njih nema mnogo, pa zato i ne nailaze na razumevanje kod onih, koji sate provode uz komercijalne medije.

– Tata, tata! Imamo maskenbal 31. oktobra zbog Noći veštica.
– Javićemo učiteljici da si bolesna.
– Ali tata! Ićiće sve drugarice.
– Sine, pusti tatu da gleda fudbal.
– Mama! Tata mi ne da da idem na maskenbal.
– To je zato što ti je tata neandertalac. On će se i bez maske uklopiti na maskenbalu.

Izgleda da Srbi ne vole dobru zabavu, koja ne uključuje ,,jedenje“ i ,,pijenje“. Uvezli smo fudbal, krompir, Lidl, ali mesta za praznike Zapadnih Hrišćana nema. Da nisu ubili cara Dušana, danas bi ga svi Srbi slavili. Deca bi vikala ispred vrata ,,smicalice ili slatkiši“ a nakon praznika bi i zubari bili zadovoljni.

Međutim, pojavljuje se pitanje: Zašto ne slavimo Poklade? Za one koji ne znaju, ovaj praznik ima korene u slovenskoj mitologiji kao i slava. Za one koji ne veruju nek pročitaju još jednom prethodnu rečenicu.

Poklade se slave uoči velikog posta. Takođe se ljudi maskiraju, a podrazumeva se i neobuzdano uživanje u hrani i piću (prežderavanje i napijanje).

– Tata! Mogu li da se maskiram za Poklade?
– Možeš. U šta ćeš da se maskiraš?
– U komšiju Stanislava koji pije pivo ispred drakstora svaki dan.

Opa, imamo potpuno isti praznik samo smo ga zaboravili. Možda zato što smo bili veliki vernici, pa veliki komunisti, pa smo sada opet ,,veliki vernici“.

– Mama, da li tata veruje u Boga?
– Veruje.
– Pa zašto ga stalno psuje?
– Zato što mu previše veruje?
– Aaaa, kao i ja pre roditeljskog.

Uvek se vraćamo na ono – živimo na raskrsnici puteva. Ponešto prihvatamo, ponešto odbacujemo, a često zaboravljamo. Surovi smo kao Spartanci, ali uvek smo kao Rom iz pesme ,,Ciganin hvali svoga konja“.
Ljubav bi trebalo da je iznad svega. Zato kada se ,,veštica“ pojavi na vratima 31.10. zamisli da je ona tvoja Fiona, pošto ćeš ti tada biti, a i svaki naredni dan – njen Šrek.

– Bato, večeras je i tvoja noć.
– Kako i moja?
– Zato što si ti jedan majmun. Ali nema veze, svakako te volim.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *