Leteći Banaćanin u epizodi: Kako Nišlija u pokušaju vidi Banat

Portret Letećeg Banaćanina
iz pera Dimitrije Savić

Nišlija? Pa ja nisam Nišlija. Nije bio ni Stevan Sremac, ali pisao je o Nišlijama. On je prvi Stevan iz Banata koji je zavoleo Niš. Možda sam ja drugi?

Nemam ama baš ništa niško. Osim par niških piva u frižideru i po koji niški izraz koji se neprimetno uvukao u moj rečnik. ,,Da be da“. ,,Zakasao“ je nekako i neće da se „vadi“

E di su sada sose da vide derana koji glumi merakliju? Žene nikad nisam razumeo. Ovde pogotovo. Sosa pokuša da ti objasni na tenane, a ovde razumem svaku treću reč. Nekada i zafali ta banatska usporenost, tek toliko da se ne pretvori u monotoniju, nego da ti se duša odmori. Onako, kao kad sediš u nekom debelom ladu ispod oraha. Onaj mir koji imaš dok gledaš ka susednom selu, jer ti pogled putuje bez prestanka. Na trenutak naravi pauzu dok duboko uhadneš, kako bi video što dalje.

Banaćani vide daleko. Zato i daleko odlaze. Da dotaknu onu zemlju koji su zamislili iza horizonta. I kada odu uvek se sećaju svog Banata i zanima ih šta se deševa tamo. Mislite da lažem? Setite se ko je izmislio telefon? Banaćanin koji je daleko otišo. Pupin. Hteo da vidi da li se još negde igraju šore, ali video je samo kopiju te igre.

Banaćani su kao i Arapi. Bogati su crnim zlatom, samo je druga valuta. Blato! Blato u Banatu leči sve, pa čak i dušu ali tek kada te u to blato zakopaju. Do tada duša se leči dunjevačom, ali samo oni pravi znaju da dud najviše pomaže. Jedu se tulumbe i baklave, ali nema boljeg kolača od štrudle.

Banaćani su pivopije. Zato su i prvi napravili pivaru. Imali su poklade mnogo pre ovi Noć veštica, mada moguće je da je neki Banaćanin poneo poklade sa sobom pa drugi iskopirli. K’o i Dane piva, korinđanje…

Nekada i nisu normalni, a to dokazuju suvače koje su gradili pored toliko vetra.

A ko su Banaćani? To su svi koji su tu došli. Neki zbog ratova, neki zbog gladi, neki jer mnogo vole mir. To su Lale, Hercegovci, Bosanci, Ličani, Makedonci, Mađari, Rumuni, Slovaci, Rusini i tako mogu nabrajati tri dana. Banaćani su oni koji su tu došli od nekud ili neko njihov. Oni koji žele da vide iza horizonta. Ne bi me čudilo da je Banaćanin izmislio tunel, jer ko poznaje Banat znaće zašto. Banaćani su putnici.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *