Leskovac ima ono što ni jedan grad u Srbiji nema

Otvaranje izložbe  Foto: Super radio

Otvaranje izložbe
Foto: Super radio

„Zajedno protiv nasilja nad ženama/devojkama/devojčicama“ slogan je pod kojim aktivistkinje Centra za devojke ove godine sprovode kampanju „16 dana aktivizma“.

Ovogodišnja kampanja počela je otvaranjem izložbe „Feministička likovna akcija“ u Leskovačkom kulturnom centru juče, 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Jedinstvenu izložbu radova nastalih u okviru prve Feminističke likovne kolonije u Sićevu posetioci su sa znatiželjom i velikim interesovanjem gledali, analizirali i komentarisali. Na izložbi su predstavljeni i radovi srednjoškolaca i srednjoškolki iz Niša i Leskovca koji su nastali u okviru konkursa objavljenog u oktobru povodom Meseca borbe protiv trgovine ljudima i povodom kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

„Do sada nisam videla nešto slično, jesam preko interneta, ali ne i ovako radove uživo. Ima dobrih radova, nekoliko njih mi se posebno sviđaju, ali svaki ima svoju poruku. Meni je mnogo bitno to što sada vidim da možemo i mi, budući umetnici, kroz naše zanimanje da ukažemo na problem nasilja“, rekla je Natalija Stojković, učenica drugog razreda Škole za tekstil i dizajn iz Leskovca čiji je rad sa konkursa izložen u Leskovačkom kulturnom centru.

Slične impresije imala je i jedna od mladih profesorki koja je uveličala otvaranje.

„Moji utisci su pozitivni, oduševljena sam radovima kolega, ali su me oduševili i učenički radovi. Svaki rad ima svoj pečat i svaki tera da se malo dublje zamislimo, što je za angažovani rad i bitno“, podelila je svoje impresije sa nama Aleksandra Stefanović, diplomirana dizajnerka i profesorka u Školi za tekstil i dizajn, i sugerisala da bi na nekoj od narednih izlaganja bilo dobro da svetlost bude usmerena samo na radeove, da bi bilo mnogo efektnije, i da bi osvetljenje u samo prostoriji trebalo smanjiti.

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Inicijativu da radovi „posete“ Leskovac pokrenula je Milena Krstić iz Niša, jedna od učesnica Feminističke likovne kolonije i profesorka u Školi za tekstil i dizajn.

„S obzirom na to da sam nedavno počela da radim u Leskovcu sama po sebi se nametnula ta ideja da radove izložimo i ovde, da ljudi vide to nešto što smo radili na prvoj Feminističkoj likovnoj koloniji. A Leskovac je blizu tako da nam nije bio veliki problem, a i na koloniji su učestvovale dve koleginice iz Leskovca pa je i to bio dodatni motiv da se angažujem“, objasnila je Krstićeva.

Ona je dodala da su joj se sada utisci sada slegli, da je tokom izlaganja u Nišu bilo mnogo ushićenja i euforije, ali da tek sada, nakon nekoliko meseci vidi da su ona i koleginice u toku kolonije uradile dobru stvar.

Grad Leskovac je trenutno privilegovan jer ima jedinstvenu izložbu koja se iz Niša, gde je bila postavljena u julu, preselila malo južnije, stoga ne propustite priliku da je pogledate. Izložba u Leskovačkom kulturnom centru će trajatido 10. decembra.

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Kampanja „16 dana aktivizma“ se nastavlja danas

Aktivistinje Centra za devojke će danas, 26. novembra, održati uličnu akciju „Virtualno je stvarno – nasilje na internetu se nastavlja kao nasilje u stvarnosti“. Akcija će biti održana kod TPC Kalča sa početkom u 12 sati. U podne će i u Skadru, Banjaluci, Podgorici i Dimitrovgradu biti izvedena javna akcija na istu temu, a sprovodiće ih Regionalna mreža mladih feministkinja.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *