U Kupini uživo prenos festivala iz Roterdama

Logo IFFRLjubitelji evropskih ostvarenja moći će od 24. do 28. januara da prate simultane projekcije sa Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu (IFFR), u bioskopu „Kupina“.
Publika u Nišu premijerno će moći da pogledaju 5 filmova, u isto vreme kada i publika iz nekoliko evropskih zemalja.
Na repertoaru su holandski filmovi „Atlantik“, „Imajte milosti“ i „Nebo iznad nas“, danski film „Brzo hodanje“ i film „Melodi“ koji je snimljen u koprodukciji Belgije, Francuske i Luksemburga.
Pored “Kupine”, u simultanoj projekciji preko “IFFR lajv” programa još dva bioskopa iz Beograda i Subotice našli su se među 16 odabranih van Holandije u kojima će biti prikazana selekcija filmova. Osim Srbije i Holandije, u projekcijama će uživati i publika iz Italije, Slovenije, Španije, Velike Britanije i Poljske.
Nakon premijere publika u bioskopu biće u mogućnosti da putem “lajv striming” veze pozdravi reditelje i ekipe filmova koji će biti u Roterdamu, kao i da razgovara sa njima postavljajući im pitanja preko Tvitera.
Na ovaj način će publika iz Niša biti deo ove revolucionarne platforme koja prenosi uzbuđenje festivalske premijere filma u bioskope širom Evrope i integriše internet i socijalne mreže na jedinstven način u samo festivalsko tkivo, navode na sajtu Kupina bioskopa.
PROGRAM FESTIVALA
Subota,  24. januar,  16h
„Atlantik“ (2014) Holandija / Jan-Villem van Evijka
”Atlantik.” je priča o mladom marokanskom ribaru Fetahu koji se sprijatelji sa svim surferima koji posećuju njegovo malo selo na obali Atlantika. On je usvajao njihov način života i polako i sam postao talentovani surfer. Kada njegovi evropski prijatelji na kraju leta odlaze kući ostavljaju Fetahu nepodnošljivu prazninu i snove o životu daleko od doma.

Bedelja,  25. jannuar,  16h
„Imajte milosti“ – Priča o Pasiji po Mateju“ (2015) Holandija / Ramona Gielinga
Film koji prati priče značajnih ljudi kao što su Piter Selars, Emio Greco. Simon Hasli i slikar Rinke Nijburg i njihovog posebnog odnosa sa Bahovom “Pasijom po Mateju”. Saznajemo kako je ovo delo igralo značajnu ulogu u ljudskim odnosima između muškaraca i žena, ljubavnika, očeva i sinova, očeva i ćerki i da nas bez obzira na naše razlike muzika spaja.
Ponedeljak,  26. januar,  19h
„Melodi“ (2014) Belgija, Luksemburg, Francuska / Bernarda Belefroida
Mlada Melodi odlučuje da postane surogat majka u zamenu za veliku sumu novca. Kako bi ugovorila posao sa surogat majkom, Emili, bogata Engleskinja, primorava blago nestabilnu Melodi da dođe i živi sa njom. Iako su u početku bile suprotni svetovi, dve žene su iznanađene kako se privikavaju jedna na drugu. Ali kada se desi tragedija, istorija preti da se ponovi.

Utorak,  27. januar,  19h
„Brzo hodanje“  (2014) Danska / Niels Arden Oplev
U čudan, mali grad, smešten na periferiji svega, 14-ogodišnji Martin se sprema za najpopularniji formalin prelaz od dečaka do čoveka: zajedništvo. To je 1976. muzika je u vazduhu i hormoni cvetaju. Usred svega toga Martinova majka iznenada umire i njena tragična smrt proizvodi niz događaja koji ne samo da zauvek menjaju Martinov život, nego i utiče na celokupnu lokalnu zajednicu. Intezivna, duhovita i upečatljiva priča o tome kako život i smrt zahtevaju tranziciju u svima nama.

Sreda,  28. januar,  19h
SVETSKA PREMIJERA „Nebo iznad nas“ (2015) Holandija / Marinusa Grothofa
”Nebo iznad nas” je autentična, savremena drama koja se bavi bombardovanjem Beograda 1999. godine Svaki dan Ana (Nada Šargin), Sloba (Boris Isaković) i Bojan (Nikola Rakočević) stavljaju svoje živote u veliku opasnost, jednostavno tako što odlaze na posao . Njihovi poslovi su u ili pored zgrade nacionalne televizije u Beogradu, koja je postala strateški cilj za NATO bombardovanje. Oni forsiraju sebe da se suoče sa strahom, kako bi nastavili sa svakodnevnim životom. Ali „Obično” je prestalo da postoji već neko vreme.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *