„Kroksice“ opasne po zdravlje!

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Nekima su smešne, nekima udobne, ali ako ih imate i često nosite, razmislite da li ćete i dalje to raditi.

Papuće „Kroks“ (Crocs) ne treba nositi bez čarapa jer je jedno istraživanje pokazalo da čak 6 od 10 uzoraka u testiranju sadrže kancerogene materije koje i koža i telo mogu upiti.

Ove papuče se originalno proizvode u Americi, a istraživanje, koje je naručila nemačka televizija WDR, bavilo se sastavom materijala ove obuće kod deset različitih proizvođača. Kancerogene materije nisu pronađene u originalnim amerčkim modelima, ali jesu kod nekih drugih. Najopasniji toksični materijal koji je pronađen je PAH (policiklični aromatični ugljovodonik) i baš on preko kože može dospeti u organizam čoveka.

Osim PAH-a, pronađeno je više od 100 drugih sastojaka koji mogu biti štetni za naše zdravlje.

Iz kompanije „Korks“ kažu da im rezultati tog istraživanja nisu poznati, kao i da se oni pridržavaju svih propisanih pravila u vezi sa zdravljem.

I u „Skečersu“ (Skechers), koji takođe proizvodi sličnu obuću, a kod čijih modela je pronađen sporni materijal, demantovali su tvrdnje da su njihove papuče i klompe od palstike i gume, opasne po zdravlje ljudi.

Stručnjaci koji su sproveli istraživanje savetuju da ne kupujete “Kroksice” koje imaju jak, karakterističan miris koji je znak da se radi o toksičnim supstancama.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *