Kraljica evergrina

lola novakovićNa današnji dan 1935. godine rođena je Lola Novaković, pevačica koja je svojom pesmom očarala čitavu Jugoslaviju šestdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Karijeru je počela 1957. u Radio Beogradu gde je bila vokalni solista. Ređaju se festivali na kojima je učestvovala i pobeđivala: Opatijski festival, Zagrebački, Evrovizija (četvrto mesto 1962. godine), festival Roma canta u Rimu i drugi.

Prvu ploču snimila je u Lajpcigu, sa orkestrom Radio Beograda. Zvala se „Alisa u zemlji čuda“, a kasnije je ploču otkupio Jugoton.

Imala je turneje po Japanu, Poljskoj, Mađarskoj i Bliskom Istoku. Bila je prvi domaći estradni umetnik koji je gostovao u Rusiji, 1961. godine.

Pevala je na španskom,italijanskom, nemačkom i engleskom jeziku, pored srpskog, a neke od najpoznatijih pesama su joj: Babalu, Ne pali svetla u sumrak, Posle tebe, Reka suza, Kap veselja, Beograde ljubavi moja, Zasvirajte violine i druge.

Bila je udata za Mila Jovanovića od 1966. do 1970. godine, posle čega se vratila estradi i udala za Dragana Antića, takođe estradnog umetnika, zbog čega su stalno bili na meti žute štampe. Zbog toga i odlučuje da se povuče sa javne scene 1985. godine, i kako kaže, nikad nije zažalila.

Za njene interpretacije kaže se da su neprevaziđene i da će proći još dosta vremena pre nego se pojavi talenat sličan njenom. Sećanje na vreme puno optimizma ostalo je zabeleženo u njenim pesmama.

Od 2000. godine ona je član Pozorišta na Terazijama, povremeno se pojavljuje na retrospektivnim koncertima ili u emisijama Radeta Marjanovića „Dobra stara vremena“.

Ostaje zapamćena kao Prva dama domaće zabavne muzike, Balkanska diva, Kraljica evergrina. Karijera dostojna divljenja, sve bez skandala i razgolićivanja u javnosti.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *