Kovačević: „Ne želimo da opijemo celu naciju!“

Slikarka Biljana Cincarević u svojstvu aktivistkinje koja se zalaže za legalizaciju, psihjatar Vlada Radivojević, Antonije Kovačević i Maja Vučković Foto: Super radio

Slikarka Biljana Cincarević u svojstvu aktivistkinje koja se zalaže za legalizaciju, psihjatar Vlada Radivojević, Antonije Kovačević i Maja Vučković
Foto: Super radio

Iako na sinoćnj tribini o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe nisu došli svi najavljeni govornici, u prepunom amfiteatru na Pravnom fakultetu došlo je do neslaganja mišljenja. Bilo je mnogo onih koji su došli da bi saznala gde se najkvalitetnije ulje kanabisa može naći, ali su i pre kraja tribine otišli nezadovoljni jer su ostali uskaćeni za konkretan odgovor.

Najveći deo okupljenih na tribini bili su oni podržavaju legalizaciju – onih kojima je lek preko potreban, ali se boje da legalizaciju neće dočekati, onih koji zbog nekog bolesnog u porodici podržavaju promenu Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama, onih koji bez ličnog razloga žele da podrže ovu inicijativu, a bili su spremni i da potpišu peticiju ako je neophodno.

Da je lečenje uljem kanabisa jezivo tvrdio je momak čija se majka leči njime, ali nije želeo da odgovori zašto je jezivo. Bilo je mišljenja da je ovo još jedna u nizu prevara farmaceutske mafije zasnovane na činjenici da je predsednica niškog odbora „Lekalizacije Srbije“ Maja Vučković farmaceutski radnik već 10 godina, lekara iz publike koji se protive legalizaciji i onih koji su nezadovoljni jer za govornicom, osim psihijatra, nije bilo ni jednog lekara – onkologa, radiologa.

Foto: Super radio

Foto: Super radio

„Specijalista interne medicine, reumatolog Jaroslav Bojović i koautor zakona o psihoaktivnim supstancama Mladen Nikolić bili su sprečeni da dođu zbog virusa koji hara celom Srbijom“, odgovorio je Antonije Kovačević, predsednik udruženja „Lekalizacija Srbije“ i dodao da četiri godine korist ulje kanabisa jer ima reumatoidni artritis, a da ni jednom za četiri godine nije imao ni jednu psihoaktivnu situaciju, samo ima potrebu da spava.

„Najbitnije je to da u svetu nije poznat ni jedan slučaj smrti od marihuane, moguće je da spavate 2 dana, ali niko nije umro. Pa ne želimo mi da opijemo celu naciju“, rekao je Kovačević.

Da li kanabis čini čuda?

Leči maligna oboljenja, pomaže kod autoimunih bolesti, kod HIV-a, ali iako ga neki nazivaju „svetim gralom“, ne može uvek pomoći.

„Moramo znati da ulje kanabisa nije svemoguće. Ne može svakog izlečiti, ne leči uvek navedene bolesti i ne leči sve stadijume bolesti“, upozorila je Maja Vučković, predsednica niškog odbora „Lekalizacije Srbije“.

Prema informacijama Antonija Kovačevića, ulje kanabisa koje se nabavlja na „crnom tržištu“ pakuje se u špriceve, oporog je ukusa i liči na smolu, ne na tečućinu, a košta od 400 do 700-800 evra za 10 miligrama.

Ima pomaka na putu do legalizacije

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Nakon Jagodine, Pančeva i Rume „Lekalizacija Srbije“ održala je u Nišu prvu u nizu tribina, kako tvrdi Antonije Kovačević, a već ima nekih pomaka jer su mnogi političari za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe.

Milan Savić, potpredsednik udruženja i direktor beogradske bolnice „Sveti Sava“, Ministarstvu zdravlja predao je Zahtev za izmenu aktuelnog Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama kojim bi se dozvolila upotreba kanabisa u zdravstvenom sistemu Srbije. Ministarstvo zdravlja obećalo je formiranje radne grupe možda već seledeće nedelje.

Kakvo je vaše mišljenje o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe?

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *