Kontrola šećera u krvi u Domu zdravlja u Nišu

Izvor: sajt Doma zdravlja Niš

Izvor: sajt Doma zdravlja Niš

Na Svetski dan obolelih od dijabetesa 14. novembar Centar za prevenciju u prizemlju Doma zdravlja Niš organizuje akciju kontolisanja nivoa šećera u krvi, kako bi se Nišlije upoznale sa rizicima koje ova bolest nosi, ali i značaju rane dijagnostike i pravilnog održavanja nivoa šećera u krvi u granicama normale.

U prostorijama Centra od 8 do 13 sati građani mogu da provere nivo šećera u krvi, dobiju stručne savete lekara i edukativni materijal na temu prevencije šećerne bolesti kao i savete od strane nutricioniste u vezi pravilne ishrane.

Svim prisutnim građanima biće urađena procena rizika za oboljevljnje od šećerne bolesti, i data sva potrebna uputstva u vezi dijagnostike i lečenja ove bolesti.

Svaka druga osoba obolela od dijabetese ne zna da ima ovo stanje organizma. Danas 371 miliona ljudi u svetu živi sa dijabetesom i još 280 miliona je pod visokim rizikom od nastanka bolesti. Očekuje se da će se broj obolelih do 2030. povećati na pola milijarde ljudi.

Svetski dan dijabetesa, 14. novembar, obeležava se danas širom zemlje pod sloganom „Dijabetes: Zaštitimo budućnost“.

Četiri ključne poruke kampanje su:

– Najviše stanovnika na svetu imaju: 1. Kina, 2. Indija, 3. Dijabetes, 4. SAD, 5. Brazil
– Jedna od dve osobe sa dijabetesom ne zna da ga ima: Da li si pod rizikom?
– Dijabetes: Budi svestan komplikacija
– Dijabetes: Ne diskriminiši

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *