Konstruktor električnog tramvaja

vivNa današnji dan 1816. godine rođen je Verner fon Simens, nemački industrijalac i pronalazač. Sa trojicom braće osnovao je kompaniju „Siemens“ koja će decenijama u oblasti elektornske tehnike držati primat u Evropi. Njegov pronalazak telegrafa sa kazaljkom (1846) bio je revolucionaran u domenu nove komunikacije. Kasnije je pronašao i dinamo-mašinu, a onda i električni tramvaj (1879) koji će dugo predstavljati najvažnije prevozno sredstvo u velikim evropskim gradovima. Umro je 6. decembra 1892. godine.

Takođe 13. decembra:

1577. Frensis Drejk, engleski gusar i admiral, krenuo je na put oko sveta. Prvi je Englez koji se odlučio i na kraju uspeo u tom poduhvatu.

1797. Rođen je Hajnrih Hajne, nemački pisac jevrejskog porekla. Smatra se jednim od najznačajnijih pesnika XIX veka. Njegova poezija se odlikuje suptilnim lirizmom, iskrenim emocijama i romantičarskom osećajnošću koji su ponekada umeli da budu na granici između zbilej i humora. Drugovao je sa Marksom, pod čijim je uticajem napisao čuvenu pesmu „Tkači“. Opoziciono i bunrtovnički raspoložen, poslednje godine je proveo u Parizu, jer su mu u domovini dela bila zabranjivana, zajedno sa delima ostalih pripadnika „Mlade Nemačke“. Njegova najznačajnija dela su epovi „Nemačka, jedna zimska bajka“ i „Ata Trol“, zatim zbirke „Knjiga pesama“, „Nove pesme“ i „Romancero“, kao i knjige „O istoriji novije lepe književnosti u Nemačkoj“ i „Prilog istoriji religije i filozofije“. Spada u red najprevođenijih autora evropske književnosti čiji je rad presudno uticao na mnoge pisce, između ostalih na srpskog romantičara Aleksu Šantića. Umro je 17. februara 1856. godine.

1992. Umro je Aleksandar Tirnanić Tirke, srpski fudbaler i trener. Smatra se jednim od najboljih srpskih fudbalera između dva rata. Debitovao je u beogradskoj „Olimpiji“, da bi zatim nastavio karijeru u više beogradskih klubova („Jugoslavija“, „BSK“, „Jedinstvo“). Najznačajniji uspeh je zabeležio u dresu „BSK-a“ s kojim je osvojio četiri titule Kraljevine Jugoslavije. Za nacionalni tim je odigrao 50 utakmica i postigao 12 golova. Sa nepunih 19 godina, kao najmlađi učesnik Prvog svetskog prvenstva u fudbalu (Urugvaj 1930.), na utakmici sa Brazilom postigao je gol – prvi u istoriji učešća Jugoslavije na prvenstvima sveta. Kasnije je pune dve decenije (1946-1966) uspešno u svojstvu selektora, predvodio reprezentaciju Jugoslavije u kojoj su stasali mnogi veliki fubalski asovi.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *