Kompozitor čije bar jedno delo svi znamo napamet

vivNa ovaj da 1835. godine rođen je Davorin Jenko, slovenaki kompozitor i dirigent. Kao jedan od utemeljivača muzičke kulture u Jugoslaviji, komponovao je oko 90 „komada sa pevanjem“ i preko 110 horskih pesama, uključujući i muziku za pozorišne komade. Autor je prve srpske operete „Vračara“ (1889). Koristeći za osnov pesmu „Markova sablja“ srpskog pisca Jovana Đorđevića, u kojoj se nalazi i stih „Bože pravde“, pod istim nazivom je stvorio kompoziciju koja je 2006. godine postala državna himna Republike Srbije. Umro je 25. novembra 1914. godine.

Takođe 9. novembra:

1815. Završen je Drugi srpski ustanak.

1818. Rođen je Ivan Turgenjev, ruski književnik, jedan od najznačajnijih predstavnika ruskog realizma. Veći deo života proveo je u inostranstvu, a prvi je ruski pisac čija su dela dospela na Zapad. Njegovo stvaralaštvo karakteriše izuzetno stilsko majstorstvo i liričnost. Najznačajnija dela su mu „Lovčevi zapisi“, zatim roman „Rudin“, „Plemićko gnezdo“, „Očevi i deca“, „Novina“ i „Dim“, kao i posthumno objavljene pesme u prozi „Senilija“. Umro je 3. septembra 1883. godine.

1934. Rođen je dr Karl Sagan, američki astronom i astrobiolog, koji je uspeo da na globalnom planu populariše više naučnih disciplina. Veliku afirmaciju stekao je kao autor više naučnopopularnih knjiga i televizijskih serija „Kosmos“ i „Saganov tajanstveni svet“. Rodonačelnik je egzobiologije (nauke o životu izvan Zemlje), kao i jedan od utemeljivača projekta SETI (Search fo Extra-Terrestrial Intelligence). Umro je 20. decembra 1996. godine.

1939. Dogodila se „Kristalna noć“ kada su nacisti širom Nemačke započeli progon Jevreja. Tom prilikom je likvidirano mnoštvo ljudi. čiji tačan broj do danas nije utvrđen. Njihove sinagoge i kuće spaljene su do temelja.

1952. Umro je Haim Vajcman, izraelski hemičar, političar i državnik. Pronašao je sintetički aceton. Pune dve decenije bio je predsednik Svetske cionističke organizacije i Jevrejske agencije, a nakon što je 1948. godine oformljen Izrael, postao je prvo privremeni šef države, a onda i prvi izabrani predsednik, koji se za vreme mandata zalagao za mirno i prijateljsko rešenje sukoba sa Arapima.

1989. Srušen je Berlinski zid koji je razdvajao dve Nemačke, čime je i definitivno označen početak njihovog ujedinjenja, ali i drugih globalnih promena u okviru novog svetskog poretka.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *