Koju god muziku da slušate, zbog ovog vam zaigra srce

Igrala je i najmlađa publika

Igrala je i najmlađa publika

Možda zato što je prvi, pa Nišlije nisu stekle naviku…ali po utiscima okupljenih zanatlija, od kojih mnogi svoju veštinu demonstriraju na licu mesta, malo je onih koji su posetili prvi Nišlijski sabor u parku kod nišavskog Keja. Tako je bar bilo prve večeri, čak i za vreme kulturno-umetničkog dela programa.

Ali se zato druge večeri, u petak, 19. avgusta 2016. desio preobražaj, valjda u skladu sa praznikom koji na ovaj dan slave pravoslavni hrišćani.

Prepun amfiteatar na Keju pratio je dvočasovni program koji su za posetioce sabora pripremili folklorni ansambli ANIP Mozaik iz Niša i njihovi gosti ansambl „Frula“ iz Raške i KUD „Bukovik“ iz Mozgova.

guzvaDa je lepota naše narodne nošnje, sa varijacijama od karaja do kraja, nešto što natera svako oko da svrati pogled na đerdane, jeleke, tkanice, opanke i lepa lica što u svojoj nošnji zrače ponosom videlo se i po broju prisutnih, ali i po njihovim reakcijama, a možda najbolje po reakcijama prolaznika, koji su zastajali da makar na trenutak pogledaju i poslušaju kola iz različitih krajeva Srbije.

A da je folklor namenjen za sve uzraste moglo se videti na svakom koraku, jer su u nošnji nišavskim Kejom šetali folkloraši starosti od 4 do 70 i više godina.

A kako je to bilo sinoć pogledajte u GALERIJI.

Nišlijski sabor traje od 18. do 21. avgusta, a svake večeri od 19 sati olekuje se zanimljiv kulturno-umetnički program. U programu će učestvovati kulturno-umetnička društva, pevači izvornih pesama, svirači starinskih instrumenata kao što su gajde, gusle, frula, dvojnice i dr, pripovedači, zdravičari…

mozaikSrpske veštine borenja i nadmetanja

Zahvaljujući članovima kluba SVEBOR (Srpske veštine borenja i nadmetanja) videćete veštine drevnih srpskih viteških, uskočko-hajdučkih, izvornih i narodnih veština i znanja. Njega sačinjavaju sjedinjeni elementi izvornog narodnog tradicionalnog načina nadmetanja i golorukog borenja (slobodno rvanje i pesničenje), pastirske veštine borbe štapom, nožem i alatkama, kao i rekonstruisane viteške veštine i borbe širokim spektrom srednjevekovnog oružja.

Sabor organizuje udruženje „Vilin Vez“, a pokrovitelji su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Grad Niš.

 

 

 

 

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *