Kako to misliš Kuršumlijska gitarijada, valjda Zaječarska?

„Kakav gradski autobus, je l’ znate vi u koju ste selendru došle?“, odgovor nam je konobar u motelu nadomak Kuršumlije, gde smo bile smeštene.

Nije nam preostalo ništa drugo nego da pozovemo taxi do škole Drinka Pavlović, gde je uveliko počela Kuršumlijska gitarijada. Srdačni domaćini, poželeli su nam dobrodošlicu, a mi uhvatile delić atmosfere takmičarskih bendova.

Kada mi je jednom prilikom koleginica Ajna, u emisiji „Zenica-Niš calling“ rekla „mi imamo malo manje festivale, intimnijeg tipa“, nisam baš mogla tačno da zamislim pridev intimni uz imenicu festival. Ovaj mi je događaj pojasnio sintagmu. Čini mi se da se svi koji su se sjatili tu međusobno znaju. Od 7 do 77 godina. Taksista nam je rekao da je sada grad pun, ali da inače nije takva situacija.

„A je l’ ima turista?“, pitala sam potpuno poistovećujući Kuršumliju, sa Kuršumlijskom banjom.

„Ma nema, kakvi turisti…“

Naš domaćin Nikola, usmerio nas je na plesno dešavanje s leve strane bine i rekao obratimo pažnju na plesnu grupu Rangarok.

Devojčice su stvarno slatke, uvežbane, sa scenskom šminkom i usklađenim kostimima. Međutim, slika koja najbolje opisuje i to što smo videle od njihovog nastupa, a i generalno što se organizacije tiče su ove baklje, poduprte s po tri povezane flašice vode. Možda ja inače ne obraćam pažnju na baklje, možda je to tehnologija koja se mahom primenjuje. No, sve mi se čini da je to pokazatelj koliko je tu truda uloženo da sve prođe na najbolji način.

Najenergičniji fanovi „Zabranjenog pušenja“ vitlali su kosom u prvim redovima. Klinci skakutali. Oni nešto stariji ljubitelji uživali i pratili iz pozadine. A uživalo je i „Zabranjeno pušenje“ na sceni i od predviđena dva sata, nastup produžili na dva i po.

U povratku s koncerata, svratile smo do prodavnice.

„Nemam 15 dinara sitno…ma uzmi neku manju bananu slobodno ispred“, rekla je kasirka.

 

Sutradan smo rešile da posetimo kamp i ustanovile da je većina kampera zapravo iz Kuršumlije. Došli su da kampuju jer im je tu bolja atmosfera, nego kod kuće. Nažalost, za Medin gulaš smo zakasnile prvog dana, ali su impresije kampera na visokom nivou.

Uputile smo se ka crkvi Svetog Nikole, prvoj zadužbini Stefana Nemanje iz 12 veka. Prava kontradiktornost zvezdi petokraki u blizni. Hvala Bogu, usluge menjačnica u ovom gradu, sa kupovnim kursem evra od 116,50 RSD nisu nam bile potrebne.

Dan je ličio na čas geografije i istorije, a veče na jedan pravi čas muzičkog. Neša i Peca iz grupe Galija bili u vrlo rečiti. Neša se prisetio dana kada je bio u organizaciji Prolećne pesme u Kuršumliji.

„Ranije se radili više na interpretaciji, koja je umetnički deo i estetska nit izvođača“, komentarisao je i upoređivao to vreme s današnjim.

Kada je bend Majdan iz Niša, jedan od 5 finalista, sišao sa scene, pozvali smo ih u studio kad se vrate u Niš, da podelimo utiske. Poželele smo im da pričaju od pobedi. I naša su se predviđanja ostvarila. Utiske od njih iz prve ruke možete čuti već od 19h u emisiji Predvečerje u ponedeljak 23. jula.

„Ideeeeemo Niš!“ Oprostite na pristrasnisti, citiram usklik iz publike. Šalu na stranu, bilo je tu još kvalitetnih mladih muzičara. Treće mesto osvojila je grupa Multikultus, a drugo grupa Ki. Neke od njih imaćemo priliku da čujemo i na Nisville-u.

Tek pesma-dve bile su mi nedovoljno poznate na Galijinom koncertu. Verujem da i ostale fanove naših sugrađana, raduje činjenica da izdaju novi album, uprkos Nešinom komentaru „kad si roditelj, radije ćeš detetu kupiti garsonjeru, nego da snimiš novi album“.

After-party bio je u kampu, uz kobasice na roštilju i poslednje kapi piva iz točilica.

Za nama je u nedeljnu zoru ostalo školsko dvorište i platna na zidu, na kojima su predstavljeni bendovi učesnici, oslikana od strane jednog Ace; i baklje privremeno ugašene. Pod ovim se varnicama entuzijazma kuju budući umetnici. Da im se baklje rasplamsaju u vatromete, eto to im želimo, zahvalne na gostoprimstvu!

P.S. Verujem da ste do kraja ovog teksta zaključili da reč „gitarijada“ nije licencirana, te da je u slobodnoj upotrebi i drugih organizatora festivala, ne nužno stanovnika Zaječara.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *