Kako laneno ulje može poboljšati zdravlje čitavog organizma

Poznato po svojim lekovitim svojstvima još u Rimskom carstvu, laneno ulje je kao prirodni lek koristio još Hipokrat. Utiče blagotvorno na gotovo sve organe – kardiovaskularni, imuni, reproduktivni, nervi sistem, cirkulaciju i zglobove.

Šta je lan?

Lan je biljka plavog cveta koja raste u zapadnim prerijama Kanade. Laneno ulje se smatra najbogatijim prirodnim izvorom omega  3 masnih kiselina, koje povoljno utiču na zdravlje čitavog organizma. Pored omega-3 masnih kiselina, laneno ulje sadrži i omega 6 masne kiseline tj. linolnu kiselinu.

Sedamdesetih godina XX veka laneno ulje je ponovo postalo popularno uglavnom među zagovornicima prirodnih i alternativnih lekova i terapija. Ponovo je „izašlo iz mode“ kada su proizvođači ulja uvideli da proizvodnja prirodnih ulja nije toliko profitabilna. I omega 3 i omega 6 masne kiseline imaju izuzetno dobra dejstva na zdravlje, ali su takođe „osetljiva“ na toplotu i vazduh, što znači da imaju relativno kratak rok trajanja i zahtevaju više troškova za proizvodnju, transport i skladištenje nego većina komercijalnih ulja koja se koriste za kuvanje.

Uprkos ovim preprekama, potražnja za lanenim uljem je ponovo porasla nakon mnoštva naučnih istraživanja koja su potvrdila da ima mnogobrojna blagotvorna svojstva. Svakako, mnogi nutricionisti, istraživači i naučnici tvrde da je lan jedan od najboljih suplemenata koji možete uvesti u ishranu.

Medicinska istraživanja i lan – zdrav je za srce, debelo crevo, imunitet, mozak, kožu, nivo šećera u krvi i struk

Istraživanja su pokazala da omega 3 masne kiseline snižavaju nivo holesterola i triglicerida u krvi i tako sprečavaju začepljenje arterija. Ovo je važno, jer začepljene arterije mogu dovesti do šloga ili infarkta. Laneno ulje pomaže zdravlje srca, jer smanjuje nivo holesterola u krvi.

Zatim, laneno ulje sadrži 100 puta više lignana nego većina nemlevenih žitarica, što smanjuje rizik od karcinoma dojke i debelog creva kod ljudi koji se pridržavaju režima ishrane bogatog lignanima. Laneno ulje je odlično za debelo crevo. Ne samo da pomaže kod konstipacije, već je dokazano i da ima antikancerogena svojstva.

Brojna naučna istraživanja su dokazala da ovo ulje ima gotovo bezbroj lekovitih svojstava uključujući:

 • Skraćuje vreme oporavka mišića nakon vežbanja
 • Povećava nivo energije i snage
 • Ubrzava proces isceljivanja uganuća zglobova i povreda
 • Pomaže u mršavljenju
 • Ubrzava metabolizam, što znači da organizam brže sagoreva masnoće
 • Podstiče apsorpciju kalcijuma
 • Ojačava nokte
 • Poboljšava vid
 • Poboljšava funkciju jetre
 • Olakšava nuspojave i zaustavlja razvoj mnogih vrsta karcinoma
 • Olakšava simptome astme i alergije
 • Leči ekcem, psorijazu i perut
 • Pomaže kod simptoma reumatskog artritisa
 • Reguliše nivo šećera u krvi i pomaže kod dijabetesa
 • Sprečava arteriosklerozu (taloženje masnih naslaga u krvnim sudovima)
 • Snižava krvni pritisak
 • Povoljno utiče na depresiju
 • Poboljšava mentalne funkcije
 • Olakšava simptome multiple skleroze
 • Olakšava simptome predmenstrualnog sindroma

Laneno ulje i rast kose

Još jedna impresivna karakteristika ovog ulja jeste da se koristi za spoljnu upotrebu kako bi se podstakao rast kose.

Ulje deluje tako što poboljšava cirkulaciju u koži glave, a i veoma je bogato vitaminom E, koje hrani kožu glave i regeneriše i stvara nove, zdrave ćelije.

Stručnjaci tvrde da se najbolji rezultati postižu tako što ćete istresti sadržaj iz 3-5 kapsula ulja i dobro ga umasirati u teme i sačekati najmanje pola sata pre pranja kose.

Laneno ulje VS laneno seme – i jedno i drugo imaju blagotvorna svojstva

Laneno ulje je „čudo prirode“, ali konzumacija celih semenki može imati još jači efekat. Razlog tome je što je samo seme puno hranljivih sastojaka uključujući sledeće:

 • Kvalitetne proteine
 • Rastvorljiva vlakna (i ulje i vlakna u semenkama imaju odlična laksativna svojstva)
 • Vitamine B1, B2, C, E, karoten, gvožđe, cink i u manjoj meri kalijum, magnezijum, fosfor i kalcijum
 • Fitonutrijent lignan. Kao što je već rečeno, smatra se da su lignani odlična prevencija protiv raka dojke i debelog creva. Stručnjaci smatraju da lignani izbacuju suvišan estrogen iz tela. Eliminacija viška estrogena može sprečiti vrste karcinoma povezane sa estrogenom (poput raka dojke). Lignani su takođe odlična zaštita od infekcija koje izazivaju bakterije, virusi i gljivice.

Saveti oko kupovine i korišćenja lana i lanenog ulja

Lan možete kupiti umleven, u vidu celih semenki, kao ulje ili kao kapsule od ulja. Eksperti savetuju da je najbolje samleti lan pre nego što ga konzumirate.

Kad je u pitanju laneno ulje, važno je imati na umu da ima relativno kratak rok trajanja pre nego što ga kupite.

Laneno ulje postaje užeglo relativno brzo (obično oko 6 nedelja nakon pravljenja). Takođe, izlaganje visokoj temperaturi i vazduhu može negativno uticati na njegova hranljiva svojstva. Zato poslušajte ove savete koje su dali oni koji redovno koriste laneno ulje:

– Kupite laneno ulje koje je skladišteno na mračnom i hladnom mestu. Kada ga kupite, držite ga u frižideru i uvek čvrsto zatvorite bočicu kako biste smanjili dotok vazduha.

– Uvek kupujte manje količine, u zavisnosti od toga koliko često i u kojim količinama nameravate da ga koristite (preporučena dnevna doza je najmanje 1000 miligrama 1-3 puta dnevno).

– Nemojte koristiti laneno ulje za kuvanje (jer toplota uništava esencijalne masne kiseline i pretvara ih u štetne materije). Umesto toga, dodajte laneno ulje u hranu nakon kuvanja, neposredno pre jela.

– Blagotvorna dejstva lanenog ulja možete osetiti već nakon nekoliko dana upotrebe, ali proces može potrajati i do 6 nedelja, u zavisnosti od Vašeg zdravstvenog stanja. Zato stručnjaci savetuju da koristite ovo ulje redovno bar 6 nedelja kako biste videli da li Vam zaista pomaže.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *