Kako kamen čarobno pleše?

Katarina Kiković Jović Foto: Super radio

Katarina Kiković Jović
Foto: Super radio

Uz divne stihove smeštene u pesmam Nišlijke Katarine Kiković Jović čarobno bi plesao i kamen, a kako i ne bi duše onih koji su prisustvovali  promociji zbirke poezije „Čarni ples kamena“.

Svaka od pesama je, kazala je na početku promocije književnica Violeta Jović, duboko emocionalna promisao o smislu života.

„Nije bez veze poezija u davnim vremenima rangirana više od  nauke. Prava nauka je, u stvari, reći što više sa što manje reči, a Katarina to odlično radi i to je ono što ja kod stvaraoca poezije volim“, dodala je Violeta Jović.

A pesme su baš takve – kratke, a kroz neveliki broj reči i kroz igru sa vremenom, autorka Katarina Kiković Jović iskazuje snažne emocije i najazličitija tumačenja, a vama ostaje da odaberete verziju koja vam se najviše dopada.

Biljana Stanojević, niška književnica koja je osim Violete Jović čitala pesme, o Katarininom stvaralaštvu kaže da razdire i da se autorka toliko daje da se kroz stihove oseća kao da kida komade mesa sa sebe.

A ona piše o svakodnenim stvarima, naizgled običnim – o roditeljstvu i lljubavi.

„Takođe o tome šta je život, o međuljudskim odnosima, o odnosu prema univerzumu, a za sve to je zaslužan unutrašnji impuls, naboj i nagon da nađem svoj identitet i da bih našla svoj prostor u vremenu i mestu“, objasnila je Kiković Jović.

Foto: Super radio

Foto: Super radio

U svojim stihovima ne zanimaruje ni probleme koji nas okružuju, pre svega ono od čega mnogi okreću glavu i ne žele da slušaju „jer se to tiče drugih ljudi“ – o nasilju. Međutim, i ovakve njene pesme našle su put do sinoćne mnogobrojen publike koja je sa velikom pažnjom sluašala.

„Kao čovek, a onda ni kao autor, nemam pravo da okrećem glavu od problema jer su oni naša svakodnevica“, zakljubila je autorka kojoj je „Čarni ples kamena“ treća knjiga poezije.

Za kompletnu atmosferu na promociji pobrinula se i Ana Stanojević koja je nastupala u muzičkom delu.

A vi ukoliko ste željni čitanja proze koja je pobrala sjajne kritike, a uz to dolazi od niške autorke, toplo vam preporučujem ovu zbirku i iz nje izdvajam jednu pesmu.

BELILO (SNEŽANA)

Imam poseban njuh za bizarnost

i ono čega se većina normalnih ljudi gadi.

… i tako u školskom dvorištu,
Nurija je stajala na vrhu stepeništa,
u svojoj ispranoj haljinici neviđene bede,
dok su dole zavirivali u njene perlonske gaćice
i grotesknu crvenu mrlju na njima,
koja me je preplavila toliko
da sam stala uz nju,
spustila svoje uštirkane i snežne
i rekla, kroz te njene ciganske suze,
-Gledajte, gledajte pa se nagledajte!

Uzela je potom za ruku,
I dugo sam bila jedini gost u njenoj
Kući o tug(l)e sa buđavim jastucima
Od kojih mi je bilo muka.

I sve ovo, zapravo, može biti dobra osnova
Za pizzu u nekom expres restoranu:
Dodati malo ovoga, malo onoga

I dobiti čoveka za poneti
Od kojeg mi se takođe gadi,
Gotovo koliko i od mene,
Ovako uštirkane i bele.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *