Kako je nastala pasterizacija?

vivNa današnji dan 1822. godine rođen je Luj Paster, francuski hemičar i biolog. Smatra se osnivačem mikrobiologije i stereohemije. Proučavao je bolest svilene bube, a posle studije o vinu dao je metodu za konzervaciju piva (pasterizacija). Ujedno je otkrio da se i hrana može konervisati. Dokazao je zatim i mikrobiološku prirodu prostrelne rane, da bi onda usledila njegova epohalna otkrića – pronalazak vakcine protiv besnila, zatim prostrela, antraksa i crvenog vetra, što mu je donelo ogroman ugled u naučnim krugovima. Njegovi su izumi i septički vibrafon, odnosno stafilokoka Institut u Parizu, nazvan njegovim imenom, osnovan je 1888. godine radi kontinuiranog nastavka istraživanja ogromnog naučnog nasleđa koje je ovaj mikrobiolog ostavio. Umro je 28. septembra 1895. godine.

Takođe 27. decembra:

1571. Rođen je Johan Kepler, nemački astronom, matematičar i fizičar. Postavio je temelje nove i moderne astronomije. Precizno i sistematski je proučavao planete, naročito Mars. Sa tri zakona o kretanju planeta (Keplerovi zakoni) uspeo je da utvrdi valjanost heliocentričnog sistema i tako udari temelje astronomiji kao nauci. Kao matematičar, prvi je izračunao površinu i zapreminu geometrijskih tela koja do tada nisu proučavana. Umro je 15. novembra 1630. godine.

1904. Rođena je Marlen Ditrih, američka filmska glumica nemačkog porekla. Velikog umetničkog talenta, lepa i fotogenična, važila je za najzavodljiviju holivudsku glumicu svoga doba. Snimila je više od 50 filmova u kojima je s podjednakim uspehom tumačila dramske i romantične role. Veći deo života provela je u SAD-u, pošto je iz domovine pobegla pred narastajućim nacizmom. Najznačajnije role ostvarila je u filmovima „Plavi anđeo“, „Žudnja“, „Maroko“, „Šangaj ekspres“, „Kismet“, „Obeščašćena“, „Svedok optužbe“, „Dodir zla“ i „Suđenje u Nirnbergu“. O njenom životu snimljen je film pod nazivom „Marlen“. Umrla je 6. maja 1992. godine.

1948. Rođen je Žerar Depardje, francuski filmski glumac. Iskazao se kao glumac sa silnom imaginacijom i moći vešte transformacije, sposoban da s velikim uspehom kreira najsloženije dramske likove. Kao nijedan francuski glumac pre njega, izgradio je zavidnu karijeru u Holivudu. Neobičnom i ružnjikavom pojavom, ali šarmom i darom, stekao je nepodeljenu naklonost publike i kritike. Najuspešnije role ostvario je u filmovima „XX vek“, „Zelena karta“, „Sirano“, „Kolumbo 1492“, „Anđeli čuvari“, „Poslednji metro“, „Asteriks i Obeliks protiv Cezara“ i „Asteriks i Obeliks protiv Kleopatre“, kao i TV serijama „Grof od Monte Krista“ i „Jadnici“.

2006. U okviru projkta COROT (COnvection ROtation and planetary Transist) iz Kazahstana je lansiran poseban teleskop, čiji je zadatak potraga za planetama sličnim Zemlji, eventualno lociranim izvansolarnog sistema. Ovo je prvi pokušaj čoveka da otkrije i prati egzoplanete, uključujući istraživanje njihove unutrašnje strukture.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *