Kako da se zaštitite od ujeda zmije otrovnice?

Sarka

Šarka

Važno je da znate da se zmija ne treba plašiti i da je oprez je dovoljan. Zmija nije nasilna životinja i sama beži od opasnosti, napada samo ako je direktno ugrožena. Ipak, da bi se u što većoj meri smanjio rizik od mogućeg ujeda otrovnica, potrebno je držati se nekih pravila ponašanja prilikom boravka u prirodi:

1) Dok hodate po prirodi pravite buku, tako što ćete nositi štap kojim ćete lupkati ispred sebe ili šuškati po okolnom lišću ili žbunu, a možete i da trupkate stopalima. Zmije će vas tako čuti kada nailazite i skloniće se same.

2) Glasno pričanje nema efekta, jer zmije ne čuju, već primaju vibracije tla preko tela.

3) Nemojte trčati ili brzo hodati, jer tako se krećete previše brzo i zmije ne mogu da stignu da se sklone.

4) Gledajte gde stajete, kako bi na vreme primetili zmiju, ali ako poštujete predhodna pravila, mislićete da u šumi uopšte nema zmija, jer će vas one izdaleka «čuti» i skloniti se. Izuzetak je ako neku iznenadite na spavanju, jer se tada osećaju ugroženo i spremne su da se odbrane.

5) Ako se krećete u grupi, pokušajte da gazite onuda kuda su prošli oni ispred vas.

6) Vodite računa na mestima gde je moguće da bude zmija. To je obično stenovit ili šumovit predeo, blizu vode. Ujutru i uveče zmije izađu na kamenje jer im je tu toplije, a kada je vruće preko dana, zavuku se u pukotine ili druga mesta koja su u senci, a na kojima nije hladno.

7) Kada sretnete zmiju, stanite i umirite se. Nemojte da se plašite ili paničite i sačekajte da ona ode. Pripremite štap ispred sebe, tako da ako krene prema vama, možete da je odgurnete. Nemojte zmiju udarati štapom ili gađati kamenom. Svaku zmiju izbegavajte kao otrovnicu, jer ima neotrovnih vrsta koje veoma liče na otrovne.

Izvor: Dom zdravlja Niš/Super radio

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Jedan komentar na “Kako da se zaštitite od ujeda zmije otrovnice?

  1. Pročitah naslov i pošto imam odgovor na pitanje, ne moram da čitam do kraja. Ja rešio problem tako što ne živim sa taštom u istom gradu pa je opasnost znatno manja. Ne znam, možda ovo nekome pomogne. pozz
    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *