Kako da izbelite zube kod kuće?

zubi izbeljivanje-tekstMožda postoje brojni prirodni načini za lečenje zuba, ali je ipak najsigurniji metod onaj koji vam stomatolog preporuči. Iako svi priželjkujemo bele zube “kao na reklami” uglavnom ili nemamo dovoljno vremena za beljenje kod stomatologa, ili nemamo dovoljno para. A kako da izbelimo zube kod kuće i to na proveren način?

Možda ste mislili da ćete odmah po otvaranju ovog teksta dobiti najbolje savete za izbeljivanje i sl. Prvo, da vam napomenemo (a nama je stomatolog to izričito napomenuo) da pre nego što krenete sa beljenjem zuba, morate sve zube da popravite i očistite pa tek onda prionite na posao beljenja zuba.

Iako je ordinacijska metoda beljenja zuba najbrža, postoji i takozvana “van – ordinacijska” metoda izbeljivanja zuba. Dakle, prosto rečeno možete sami da izbelimo zube kod kuće. Ovo je metoda koju stomatolozi u ordinaciji Dental spa u Nišu praktikuju, a moje prvo pitanje jeste: “Da li je skupo?”. Dobro je, nije skupo, čak je i jeftinije od beljenja zuba lampom u ordinaciji, što znači da mogu da saslušam doktorku Milicu Milutinović – Ćirić.

Pošto se svi zubi poprave i očiste, uzima se otisak na osvnovu koga se izrađuju specijalni meki splintovi. Splint je tanka plastična navlaka za sve zube jedne vilice, koja se izrađuje od tanke providne plastike i pokriva zube sa svih strana, dok bočne strane drže splint za zube i sprečavaju ispadanje. U splintove se kasnije stavlja gel na bazi karbamid peroksida (jačine od 10-20%), a koji dobijamo u ordinaciji uz splint.

Pošto smo stavili gel i jedva čekamo da nam se izbele zubi (to je kao kada se zaposlimo, već drugi dan sa nestrpljenjem očekujemo platu), logično pitanje je “koliko mi splint moramo da nosimo, i kada ću da primetime promene?”

Dental Spa

“Potrebno je splint obložen gelom nositi tokom nekoliko noći, najviše nedelju dana, da bi se postigla željena nijansa. Takođe, bitno je i pomenuti da se prvi dan ili dva folija nosi kraći vremenski period zbog privikavanja na preparat” – odgovara doktorka Milutinović – Ćirić.

Nego, ja zaboravim na moje piroćanske gene, te ću opet da ponovim pitanje sa početka teksta – Da li se ovo meni isplati i kako ću uštedeti ako koristim kućno beljenje zuba, a ne ordinacijsko sa lampama?

“Dobro kod ove metode je da se jednom napravljeni splint može koristiti veliki broj puta, tako da su naredna izbeljivanja jeftinija. Naime, kod svakog beljenja, naročito kod pušaca i ljudi koji konzumiraju obojene napitke, boja se vraca nakon šest meseci, godinu, ili dve (individualno je). Tada je dovoljno nabaviti „dopunu“ gelova, bez ponovne izrade splinta. Sa ekonomske strane, kućno izbeljivanje je dobar potez jer se samo jednom izradjuju splintovi, a posle toga se uzimaju samo špricevi sa gelom za izbeljivanje” – kaže doktorka.

Što se mene tiče ja sam zadovoljan, čim sam našao jeftiniji način nemam više pitanja, a vi ukoliko imate nekih dodatnih pitanja, budite slobodni pa kontaktirajte stomatologe u ordinaciji Dental spa i oni će vam sve pojasniti (mada sam se ja trudio u tekstu, nije da nisam).

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *