Kako čovek od 183 cm može da odglumi niskog čoveka?

petar scepihinGluma nije laka stvar. Zamislite da sa svojih 183 cm visine treba da glumite da ste niski. Kako to izgleda zna Petar Ščepihin, glumac niškog Akademskog pozorišta, koji se pripremao za ulogu u predstavi „Mučenici“, gde glumi čoveka koji je ubeđen da je u stvari nizak i polovinu predstave provede čučeći.

„Bio sam potpuno nerazgiban kada smo počeli da pripremamo predstavu. A ja pola predstave treba da provedem u nekom polučučećem položaju. U nekoliko navrata sam razmišljao da odustanem! Dešavalo se da za vreme proba na kojima se krećem tako pognut imamo pauzu, i ja sednem, a onda kad treba da nastavimo od upala ne mogu da ustanem. Morali su bukvalno da me izvlače iz stolice i teraju da nastavim! Ali vežba čini svoje – sad mogu i po sat vremena da čučim!“ kaže ovaj mladi glumac.

Ipak, sve se isplatilo na Festivalu akademskih pozorišta Srbije (FAPS) u Novom Sadu, na kome su, kako kaže Petar, Novosađani bili oduševljeni scenskim pokretom. Zapravo, ova predstava je osvojila čak 8 nagrada!

Predstava „Mučenici“ rađena je po delu „Pukovnik Ptica“ Hrista Bojčeva, a požnjela je nagrade za najbolju adaptaciju dramskog teksta, kao i režiju (koju potpisuje Dušan Ščepihin, Petrov brat), najbolju scenografiju, drugu i treću najbolju mušku ulogu, kao i za najbolju predstavu u celini.

Priča je smeštana u manastiru pretvorenom u sanatorijum za mentalno obolele pacijente, a protagonisti su petorica pacijenata. Jedan od njih, bivši pukovnik, želi da od njih oformi jedinicu i suprotstavi se lekaru koji ih leči, za vreme rata na Balkanu tokom ’90tih godina.

O postavljanju ove predstave za nišku publiku se šuška, ali još nema zvaničnih podataka, jer sezona Akademskog pozorišta počinje tek od januara. Bude li planova da se pre toga izvede na nekoj drugoj sceni, Super radio će prvi saznati i obavestiti vas.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *