Kada smo izgubili svest o svojoj moći?

Dragan Đorđević, Ivana Petrović, Ivan Novković, Dejan Tasić
Foto: Super radio

Od čuvenog 5. oktobra kada je Slobodan Milošević svrgnut sa vlasti prošlo je sedamnaest godina.

O tome gde smo skoro dve decenije kasnije i kako stojimo sa vladavinom prava govorili su jučerašnji govornici i govornica na Gradskom forumu „Kažem 6. oktobar, mislim sloboda“ održanom u Media i reform centru.

Ivana Petrović iz City radija je mišljenja da od 5. oktobra nismo išli napred, već da smo, šta više, nazadovali. Sličnog mišljenja je i Ivan Novković, upravitelj PONS fondacije koja se zalaže za bolji položaj u društvu osoba sa inavliditetom.

„I u 2017. godini mi pričamo o arhitektonskim barijerama koje imaju osobe sa invaliditetom. Strašno je što se i dalje srećemo sa nepristupačnošću, gde nam pre svega institucije nisu pristupačne, a zatim i mnoga druga mesta. Osnovno ljudsko pravo nam je ugroženo – pravo na kretanje“, istakao je Ivan Novković.

Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava Niš tvrdi da smo se uljuljkali nakon poteza koje smo napravili 2000. godine, a to nismo smeli, jer smo morali da i dalje držimo stvari u svojim rukama.

Kada smo izgubili svest o svojoj moći?

Na pitanje moderatora Dejana Tasića „Kada smo izgubili svest o svojoj moći?“ prisutni i prisutne u skoro potpuno ispunjenom Media i reform centru čuli su dva duhovita odgovora.

„Kada smo počeli da živimo jednu veliku konferenciju za medije i kada smo poverovali da sve zavisi od jednog čoveka“, rekla je Ivana Petrović.

Ivan Novković je mišljenja da se to desilo „kada smo shvatili da imamo spasioca, a zapravo videli da nam spasa nema“.

Foto: Media i reform centar

Oba govornika i govornica tvrde da je biti solidaran jedno od rešenja za probleme koje treba rešavati, da se moramo povezivati kako bismo ostvarili naša prava, jer smo jači udruženi nego kao pojedinke i pojedinci.

„Počeli smo da vapimo pomoću reči ‘dosta’, što se poslednjih dana dosta moglo čuti i pročitati od kad su se preko 300 udruženja i medija povezali u zajedničku borbu protiv medijskog mraka. Zato mislim da trebamo tražiti i namanje zajedničke imenitelje da bismo se povezali i osnažili nove generacije za promene“, zaključila je Ivana Petrović.

Za kraj svog izlaganja Ivan Novković je siatakao da je jačanje svesti i otklanjanje predrasuda jedno od najvažnijih stvari oko kojih se moramo truditi.

„Moramo menjati stvari, to je jasno. Kada ste videli, recimo, osobu sa invaliditetom koja se kreće pomoću kolica da uživa na keju, baš pored reke? Treba da nas je sramota. Moramo poći od tih osnovnih stvari jer ljudska prava i slobode se osvajaju, ne dobijaju se na poklon“, predočio je i zaključio Dragan Đorđević.

Gradski forum „Kažem 6. oktobar, mislim sloboda“ organizovala je PONS fondacija povodom svoje prve godine postojanja, a uz podršku Media i reform centra.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *