Jezički reformator za kog zna svako dete

vivNa današnji dan 1787. rođen je Vuk Stefanović Karadžić, srpski jezički i pravopisni reformator, sakupljač narodnih umtvorina i pisac prvog rečnika srpskog jezika.Vuk je najznačajnija ličnost srpske književnosti prve polovine XIX veka.Učestvovao je u Prvom srpskom ustanku kao pisar i činovnik u Negotinskoj krajini, a nakon sloma ustanka, preselio se u Beč 1813. godine. Tu je upoznao Jerneja Kopitara, cenzora slovenskih knjiga, na čiji je podsticaj krenuo u prikupljanje srpskih narodnih pesama, reformnu ćirilice i borbu za uvođenje narodnog jezika u književnost. Vukovim reformama u srpsk jezik je uveden fonetski pravopis, a narodni jezik je potisnuo slavenoserbski koji je u to vreme bio jezik obrazovanih ljudi. Godina 1847. je godina Vukove pobede, i godina u kojoj je konačno dokazao da je srpski narodni jezik jedini pravi jezik Srba, tj. da je staroslovenski jezik mešavina ruskoslovenskog i srpskog narodnog jezika bez čvršćih pravila. Te godine izdate su četiri knjige Vuka i njegovih saradnika: Vukov „Novog zaveta“ sa crkvenoslovenskog na srpski jezik, rasprava o jeziku „Rat za srpski jezik i pravopis“ Đure Daničića, „Pesme“, Branka Radičevića i „Gorski vijenac“ Petra Petrovića Njegoša. Izdavanjem „Gorskog vijenca“, dokazano je da se i najveća filozofska dela mogu pisati čistim srpskim narodnim jezikom. Vuk je umro 6. februara 1864. godine u Beču, a 33 godine kasnije njgovi posmrtni ostaci su preneti u Srbiju i sahranjeni uz mošti Dositeja Obradovića ispred Saborne crkve u Beogradu.

Takođe 6. novembra:

1494. Rođen je Sulejman I Veličanstveni, turski car. Najveći je vladar i zakonodavac Otomanskog carstva, a za vreme njegove vladavine carstvo je dostiglo svoj vrhunac. Osvojio je grčko ostrvo Rodos, kao i Beograd, a pobedom u Mohačkoj bici protiv mađarske vojske Ludviga II uništio je Ugarsku kraljevinu. Anektirao je posede u Africi i Transilvaniji, u istočnom Sredozemlju, Crnom moru, duž Bosne, Slovenije i dela Dalmacije. Ipak nije uspeo da osvoji Beč 1529. godine i prodre u centralnu Evropu. Doneo je mnoge značajne zakone i izgradio veliki broj mostova, džamija i bilioteka. Poginuo je 5. septembra 1566. godine.

1771. Rođen je Alojz Zenefelder, nemački izdavač i štampar koji je pronašao sistem litografske štampe, a napisao je i objavio prvi udžbenik litografije.

1814. Rođen je Adolf Saks, belgjski proizvođač duvačkih instrumenata koji je konstruisao prvi saksofon.

1861. godine rođen je Džejms Najsmit, kanadski profesor fizičkog obrazovanja. Smatra se ocem košearke. U istoriju sporta je ušao tako što je postavio pravila do tada nepoznate igre, koju je zbog koševa nazvao košarkom (1891). U početku su igrači, po njegovoj zamisli, nosili šlemove na glavi, slične onima s kojima se igra američki fudbal, ali je taj element košarkaške opreme ubrzo odbačen. Bio je prvi sportski trener u istoriji koji na terenu imao dve suprotstavljene ekipe od po pet igrača. Umro je 28. novembra 1939. godine.

1881. Osnovano je Novinarsko društvo Srbije. Od tada se taj dan obeležava kao Dan novinara Srbije.

1917. Započela je Oktobarska revolucija u Petrogradu, da bi do kraja dana bile pokrenute sve snage revolucije.

1942. Poginuo je Žarko Zrenjanin, srpski revolucionar i istaknuti vođa ustanka u Vojvodini protiv okupatora u Drugom svetskom ratu. Njemu u čast, grad Petrograd u Banatu, preimenovan je u Zrenjanin.

2003. „Vojadžer 1“, američki kosmički brod, prešao je najveće rastojanje u vasioni od bilo koje druge vasionske letelice i izašao iz Sunčevog sistema. Lansiran 26 godina radnije, ovaj brod je nosi u sebi ploču s osnovnim informacijama o Zemlji. Ujedno, na njemu je snimljen pozdrav na 55 svetskih jezika, namenjen mogućim drugim živim bićima u svemiru.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *