Jednak pristup visokom obrazovanju za sve!

Equied debata  (4)Šta su službe studentske podrške i zašto su nam potrebne? Na ovu temu pokrenuta je debata na Univerzitetu u Nišu, a u okviru projekta „Tempus Equied – Jednak pristup visokom obrazovanju za sve”.

Ideja projekta je da se otvore službe studentske podrške na svim Univerzitetima u Srbiji i da se napravi svojevrsna mreža pomoći studentima koji dolaze iz, kako su ih nazvali, podzastupljenih grupa, gde spadaju pripadnici manjina, osobe sa invaliditetom, populacije mladih iz ruralnih sredina i mladih iz porodica sa nižim ekonomskim statusom ili nižim stepenom obrazovanja.

Sa profesorkom Filozofskog fakulteta i članom projektnog tima Danijelom Gavrilović, pričali smo o tome kako će se razvijati projekat i šta će sve student moći da dobiju u okviru njega.

„Ideja projekta je da proširi populaciju studentskog tela, da ne znači da možete da studirate samo ukoliko Equied debata  (6)imate bolji materijalni status, i visoko obrazovane roditelje, jer se u tom slučaju gubi veliki broj ljudi koji umnogome mogu da doprinesu poboljšanju društva u kojem živimo.“

Takođe je najavila da će cilj ovih službi biće da pruže socijalnu, psihološku, pedagošku i ekonomsku pomoć.

„Želimo da budućim i trenutnim studentima iz ovih grupa, pružimo sve potrebne informacije, psihološku pomoć, pomoć u učenju i da im pokažemo da šta se dešava na fakultetima i kako tu mogu da se snađu, što smo i uspeli. Imali smo u okviru pilot projekta 50 učenika srednjih škola iz svih pomenutih kategorija, oni su sad uvedeni na Univerzitet, uspešno studiraju i tu sredinu osećaju kao svoju.“

Iako je debati primetno nedostajao veći broj studenata, kojima je tema prvenstveno i namenjena, interesovanje i podrška određenih studentskih organizacija kao što su SKONUS, Udruženja romskih studenata i Udruženja studenata sa hendikepom i Psihološkog savetovališta, nije manjkalo.

Udruženja su se aktivno uključila u debatu i iznela problem sa kojima se susreću njihovi članovi, kao i predloge kako bi se moglo raditi na njima.

Equied debata  (10)U okviru debate prisutnima su se obratili prof. dr Vesna Lopičić, prorektor Univerziteta u Nišu, Irena Latinović iz tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, prof. dr Gorana Đorić, Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu i koordinatorka projekta, doc. dr Danilo Vuković, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, doc. dr Jelica Petrović, Filozofski fakultet Univeziteta u Novom Sadu.

Do sada je u okviru projekta već uloženo 170 hiljada evra, pre svega za tehnologiju koja će im pomoći u pristupu fakultetima studenatima koji imaju smetnji u kretanju, slabovidim studentima da dobiju literaturu prilagođenu njihovim potrebama, kao i studentima sa smetnjama u sluhu da lakše prate nastavu.

Ova oprema je smeštena na fakultetima i u univerzitetskim bibliotekama.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *