Izumitelj magnetofona – Valdemar Pulsen

vivNa današnji dan 1869. godine rođen je Valdemar Pulsen, danski inženjer elektronike. Pošto je u više navrata prvi javno demonstrirao originalni magnetni snimač zvuka, čime je omogućio reprodukciju onoga što je prethodno zabeleženo na traci (1889. i 1900.), konstruisao je i prvi magnetofon. Taj uređaj sa glavom za snimanje i trakom, označio je tehnički početak novog doba u nekoliko elektronskih segmenata. Ovaj inženjer je zatim patentirao i unapredio jednu vrstu telegrafa, da bi ugrađivanjem metalne membrane dobio i jasniji i jači telefonski signal. U opštem napretku transmisije zvuka, njegovim imenom nazvano je više pojmova, kao što je Pulsenov lučni predajnik. Umro je 23. jula 1942. godine.

Takođe 23. novembra:

1853. Umro je Jovan Stejić, srpski lekar i kulturni radnik. U duhu racionalizma XVIII veka, gajio je kult razuma i propovedao etiku vrline, rada i dužnosti. Pružao je punu podršku Vukovim jezičkim reformama, što ga je dovelo u sukob sa srpskim knezom Milošem Obrenovićem. Njegovo najznačajnije delo je strčna kritika Vukovog prevoda Novog zaveta.

1859. Rođen je Bili Kid, američki heroj iz doba Divljeg zapada. Predstavljao je neku vrstu Robina Huda na američkoj granici prema Meksiku. Bio je vođa bande koja je neprestano ugrožavala tek oformljenu i krhku američku državu. O njegovim podvizima, opevanim u vuše kantri pesama, snimljeno je nekoliko filmova.

1887. Rođen je Boris Karlof, američki filmski glumac engleskog porekla. Sugestivnim tumačenjem uloga u horor filmovima stekao je veliko poštovanje ljubitelja tog filmskog žanra. Uz Belu Lugošija pune četiri decenije bio je zadužen da „plaši“ bioskopsku publiku, posebno ulogom Frankenštajna. Najpoznatije uloge ostvario je u filmovima „Ludi genije“, „Mumija“, „Hodajuća smrt“, „Frankenštajn“, „Frankenštajnova nevesta, „Frankenštajnov sin“, „Čudotvorac“, „Lice s ožiljkom“ i „Crna mačka“. Umro je 2. februara 1969. godine.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *