Izopačeni vladar koji je spalio Rim

vivNa današnji dan 37. godine rođen je Neron, rimski car. Istorija ga pamti kao jednog od najizopačenijih vladara u istoriji Rimskog carstva. Na presto je došao 54. godine, uz pomoć majke Julije Agripine Mlađe, koja je prethodno otrovala cara Klaudija I Tiberija, čija je bila četvrta žena. Despotski je sužavao ovlašćenja, neprestano se sukobljavajući sa aristokratijom i plemstvom. Ubio je majku i naterao vaspitača i velikog filozofa Seneku da izvrši samoubistvo, kao i mnoge druge ugledne i učene Rimljane. Trošio je velike svote novca, vodio duge i bespotrebne ratove nastojeći da osvajanjem dostigne slavu grčkog vladara Aleksandra Velikog. Glasine da je podmetnuo požar koji je 64. godine opustošio veći deo Rima, ubrzale su njegov kraj. Ubio se 9. juna 68. godine, prestravljen pobunom pretorijanske garde i erupcijom narodnog gneva.

Takođe 15. decembra:

1832. Rođen je Gistav Ajfel, francuski inženjer. Graditelj je čuvene kule u Parizu, nazvane po njemu Ajfelova kula, izgrađene za svetsku izložbu u Parizu 1889. godine. Prvobitno je bila visoka 300 metara, a dogradnjom i 320. Bio je stručnjak za čelične konstrukcije i mostove, primenjujući među prvima pneumatsku gradnju temelja kod velikih objekata.

1852. Rođen je Antoan-Anri Bekerel, francuski fizičar. Kao jedan od najistaknutijih fizičara XIX veka, pronašao je radioaktivne zrake iz uranijumskih jedinjenja (1896), odnosno dejstvo električnog polja na beta-zrake. Sa bračnim parom Kiri, s kojima je učestvovao u otkrivanju radijuma, podelio je 1903. godine Nobelovu nagradu za fiziku. Njemu u čast merna jedinica za radioaktivnost nazvana je – bekerel. Umro je 25. avgusta 1908. godine.

1890. Po naredbi povereništva SAD u rezervatu Južne Dakote, ubijen je Bik Koji Sedi, poglavica indijanskog plemena Sijuksa. Dugo i uporno se borio protiv genocida koji je vlada SAD-a sistematski sprovodila protiv Indijanaca. Iako lično nije učstvovao u bici kod Litl Big Horna – kada je savez indijanskih plemena Dakota, prevođen poglavicom Ludim Konjem, do nogu potukla deo američke Sedme konjičke divizije generala Džordža Kastera – njegova sjajno pripremljena strategija odlučujuće je doprinela tom velikom ratnom trijumfu.

1947. Rođen je Mihailo Miša Blam, srpski muzičar, džez instrumentalista, kompozitor, aranžer i publicista jevrejskog porekla.Prvo je bio član Beogradske filharmonije i kamernog orkestra „Dušan Skovran“, da bi se onda trajno opredelio za džez muziku. Kao umetnik na kontrabasu sarađivao je u najrazličitijim formacijama s gotovo svim džez muzičarima bivše Jugoslavije. Osnivač je više džez sekcija, orkestara i ansambala, kao i mesečnika „Jazz“. Inicijator je i učesnik većeg broja džez festivala, na kojima je eksperimentisao spajajući „nespojive“ muzičke žanrove (folk, romski melos, izvorna muzika), po čemu je jedinstvena ličnost. Objavio je nekoliko solo albuma i nebrojeno puta bio specijalni gost na pločama drugih istaknutih domaćih i stranih džz muzičara. Autor je nekoliko radio i TV emisija na temu džeza, kao i knjige „Majls Dejvis“. Umro je 19. juna 2014. godine.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *