Između glamura i depresije – Merilin Monro

merilin txtMerilin Monro – zanosna plavuša, jedan od najvećih seks simbola dvadesetog veka, rođena je na današnji dan 1926. godine.

Danas, na pomen njenog imena, pomislimo na sjaj i glamur Holivuda, ali i na aferu sa predsednikom i sumnjivu smrt.
Američki filmski institut dodelio joj je šesto mesto na listi deset najvećih glumica svih vremena.

Ipak, čitajući o njoj, često nailazimo na podatke da je bila nezadovoljna, u depresiji, nesrećna u ljubavi, a pred kraj života završila je i u psihijatrijskoj bolnici.

Špekulacije o smrti prekomernom dozom lekova, samoubistvu ili smišljenom ubistvu zbog navodne afere sa Kenedijem, valjda idu uz takvu medijsku pojavu – nisi prava zvezda ako se oko tvoje smrti ne pletu razne priče (Elvis, Majkl Džekson, mnogi drugi pevači i glumci).

Komplikovana porodična priča, i sa očeve i sa majčine strane, pa zatim usvajanja i udaja u šesnaestoj godini, morali su imati uticaja na njen život.

Ipak, postala je poznati model, a zatim i glumica, doduše uvek sa ulogama plitkih, ne baš pametnih plavuša željnih novca. Pred kraj života, pokušala je da ovo promeni sa par ozbiljnijih uloga i tek tada su reditelji primetili njen talenat. Imala je problema i sa produkcijskim kućama kojima je bilo teško da je shvate ozbiljno, ali je i s njima izašla na kraj.

merilin txt 2U ljubavi nije bilo sjajno – prvi brak sa Džejmsom Dafertijem ostvaren je da se ona ne bi vratila u sirotište, i završio je kad joj je karijera krenula uzlaznom putanjom. Daferti je govorio o njoj u medijima i u dokumentarnom filmu „Merilinin čovek“.

Za razliku od njega, Džo Dimađio, bejzbol igrač, bio je mnogo diskretniji, nikad o njoj nije govorio u javnosti, ali je bio jako ljubomoran i smetala mu je vrsta pažnje posvećena Merilin – posebno za vreme njihovog medenog meseca u Japanu, kada je ona otišla u Koreju da održi brojne koncerte za vojnike, a zatim i prilikom fame sa čuvenom scenom dizanja suknje u filmu „Sedam godina vernosti“.

Nakon njega, bila je u braku sa Arturom Milerom, dramaturgom zbog kog je promenila veru u judaizam pre venčanja. Sa njim je zatrudnela, ali je ta trudnoća završila pobačajem. Miler je za nju napisao dramu „Neprilagođeni“ o očajnom razvodu, ali je snimanje filma počelo odveć kasno da bi im spasilo brak koji je 1961. okončan.

Godinama nakon razvoda, obratila se za pomoć Džo Dimađiju, 1961, da je izvuče iz psihijatrijske klinike, sa odeljenja za najteže The Misfits marilyn monroe 14532671 800 600slučajeve, nakon čega je on brinuo o njoj i 1.avgusta 1962. godine dao otkaz u vojnoj službi kako bi je ponovo zaprosio i spasao od lošeg društva u koje je upala, kako je tvrdio sam Dimađio.

Ipak, zakasnio je, jer je umrla 8. avgusta 1962. godine. Pokupio je njeno telo i organizovao sahranu, te uredio da tuce ruža stiže u njenu grobnicu tri puta nedeljno, dvadeset godina.

Pamtićemo je po ulogama u filmovima „Neki to vole vruće“, „Princ i igračica“, „Muškarci više vole plavuše“, „Neprilagođeni“, „Nijagara“, „Majmunska posla“, „Kako se udati za milionera“, „Reka bez povratka“ i „Nema posla kao što je šoubiznis“, naravno neprolaznoj sceni iz „Sedam godina vernosti“ i kao modnu, kulturnu ikonu na koju se i dan danas ugledaju.

Još rođendana:

  • Bekim Fehmiju, jugoslovenski i srpski glumac, poznat po ulozi u filmu „Skupljači perja“, glumio i u mnogim evropskim filmovima, nije uspeo da se probije u Americi, zbog loših kritika filma „Avanturista“; objavio je knjigu „Blistavo i strašno“ u aprilu 2001. a drugi deo je posthumno izdat 2012. godine. Izvršio je samoubistvo 15. juna 2010. godine
  • Morgan Friman, američki glumac, reditelj i narator, poznat po brojnim ulogama u filmovima „Bekstvo iz Šošenka“, „Invictus“, „Vozeći gospođicu Dejzi“, „Sedam“, „Devojka od milion dolara“ i ulozi boga u filmu „Svemogući Brus“; njegov naširoko poznati duboki gladak glas odličan je za naratora, pa je snimio i dokumentarnu seriju „Kroz crvotočinu“
  • Aleksandar Šapić, srpski vaterpolista, igrao za Crvenu zvezdu, pa za Partizan, kasnije za VK Bečej, pa za Savonu i na kraju za ruski Šturm; igrao je za reprezentaciju i bio jedan od najboljih strelaca na mnogim takmičenjima, pa i onda kada je reprezentacija osvojila zlatnu medalju na Svetskom prventstvu u Montrealu 2005. godine, i Evropsko prventstvo 2008. u Malagi; prestao je da se bavi vaterpolom 2009. godine, a počeo je političku karijeru u Demokratskoj stranci, pa je jedno vreme bio i  predsednik opštine Novi Beograd
Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *