Izabrani učesnici Nišville umetničke kolonije „Art to go Jazzy“

Na Internacinalnoj koloniji mladih „Art to Go Jazzy“ učestvovaće 20 izabranih vizuelnih umetnika koji će svoje umetničke kreacije realizovati u području skulpture, slike, crteža i multimedije, saopštili su organizatori kolonije Nišvill fondacija i Udruženje umetnika ARTEF.

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je preko sedamdeset prijava mladih umetnika, profesionalaca i studenata iz zemlje i inostranstva.

„Ovogodišnja komisija je imala ozbiljno težak posao slekcije kanditata. Pri selekciji birani su oni različitih senzibiliteta i orjentacije kako bi i time doprineli na kvalitetu i značaju prestavljanja i realizacije ideje multikulturalnosti, multiuniverzalnosti i multipovezanosti različitih izraza i formi na jednom mestu.“ kažu organizatori Nišvila.

Selekciju pristiglih radova vršili su profesor Perica Donkov, koji je jedan od umetnika čiji je atelje izgoreo, Radmila Kostić, kustos Galerije savremene umetnosti Niš i direktor Nišville jazz festivala Ivan Blagojević.

Umetnici iz Srbije su: Jovan Rakić, Marija Jeftić, Marko Tošić, Nemanja Jovanović, Vladimir Vinkić, Jovan Spasić, Silvija Bogić, Suzana Dželatović, Mladen Stanković, Marko Veljković Krapa, Milenko Balović, Novak Novaković, Jana Mitrovska, Milena Stanisavljević, Milan Vračar, Julija Milićević. Predstavnica Rusije je Marabella Sergeevna Ozerova, Makedoniju predstavlja Valentina Ilijevska, Sabrina Sabreg iz Francuske, Plamena Paskaleva i Konstantin Konstantinov iz Bugarske.

Produkciju umetničkih dela i kreativni process možete ispratiti u toku trajanja Nišville jazz festivala u trećem koridoru niške Tvrđave u ART TO GO JAZZY zoni, a ispred izgorelih ateljea.

„Ističemo da je ideja za mesto održavanja kolonije potekla je iz potrebe da se skrene pažnja na ateljee koji od 2003. godine stoje kao ruglo i ružan podsetnik o stavu i načinu na koji se nadležne institucije ophode prema umetnicima, a ovde i autorima sa reputacijom istaknutih umetnika čiji su radovi zajedno sa zidinama izgoreli“ dodaju još organizatori.

Motiv za pokretanje ovog projekta, kako kažu organizatori, je pre svega angažovanje mladih, školovanih umetnika, stvaranje prostora za njihovu promociju i aktuelizaciju umetnosti kao i predstavljanje umetnosti van galerijskog prostora.

„Saradnja umetnika okupljenih na jednom mestu rezultirala je I rezultiraće razmenom iskustava, otvorenim raspravama o umetnosti i kulturi danas, o ambijentu i konzumentima kulture, te i o nužnoj potrebi za implementiranje vrhunske umetnosti i kulture u sve pore našeg društva.“

Od učesnika se očekuje da svoje radove prilagode ideji festivala. Tematska odrednica je jazz kao sloboda umetničkog izražavanja, odakle i potiče naziv projekta „ART TO GO JAZZY“.

Ovo je druga umetnička kolonizacija niške Tvrđave, u organizaciji Nišvill fondacije i ARTEF-a, za vreme Nišvill jazz festivala, a ispred izgorelih ateljea.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *