Istorijski dan za ženska prava: i Francuska ukida prostituciju!

ukinimo prostitucijuAktivistkinje i organizacije traže od Republike Srbije da sledi primer Francuske!  Dekriminalizacija žena eksploatisanih u prostituciji sada!

Juče je Francuska usvojila, takozvani “Nordijski”1 model zakona o prostituciji. Time je ova zemlja glasala za kažnjavanje makroa i muškaraca koji kupuju žene u prostituciji, a protiv kažnjavanja žena koje su seksualno eksploatisane. Aktivistkinje i organizacije pozdravljaju ovu nedvosmislenu odluku da se stane na put muškoj eksploataciji i zlostavljanju žena u prostituciji i pozivaju Republiku Srbiju da sledi isti primer: dekriminalizuje i zaštiti žene, osnaži osobe koje izlaze iz prostitucije kroz programe finansijske i psihosocijalne podrške, i napravi korak u pravcu ravnopravnosti.

Ove godine, usvajanjem Zakona o javnom redu i miru, Narodna skupština Republike Srbije opredelila se za kažnjavanje kupaca žena u prostituciji, međutim, istim zakonom odobrila je dalje kažnjavanje žena u prostituciji. Kažnjavanje najranjivijih u prostituciji, predominantno žena, (takođe, dece i muškaraca) ukazuje na to da država ponovo krivi žrtve, odnosno  najranjivije.

Mi dole potpisane organizacije, tražimo od Republike Srbije da se stavi na stranu žena, nudeći im zaštitu i programe finansijske i psihosocijalne podrške za izlazak iz prostitucije, a ne kažnjavanje!

Autonomni ženski centar

Žene u crnom

Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava

Mreža Žene protiv nasilja,

Mreža za Evropski ženski lobi – Srbija

Tekst priredila Mreža žene protiv nasilja

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *