„Iskra“ bila u Nišu slede Kruševac i Beograd

I dok vlada opšte mišljenje, kako se niko ne bavi mladim talentima, kako se ne ulaže u kulturu, nevladina organizacija iz Aleksandrovca, udruženje građana „Domovina“, nam sve češće pruža primer kako to nije sasvim tačno, ali i kako možemo sami da se izborimo za svoje parče ulaganja u prave vrednosti.

Upoznali smo ih pre nekoliko meseci, kada smo bili gosti na njihovom Župskom vinskom maratonu, fantastičnom događaju, koji ima ogroman potencijal da se razvije i za koji ne sumnjamo da će oni iskoristiti.

Članovi udruženja „Domovina“ su u svom mestu prošle godine pokrenuli Međunarodni likovni festival „Iskra“, na koji su pozvali 5 sliakra iz Rusije, koji su 7 dana radili sa mladim likovnim talentima sa teritorije opštine Aleksandrovac. Ove godine su uspostavili saradnju sa Moskovskim centrom za međunarodnu saradnju i omogućili besplatan put i boravak za petoro učesnika u prestonici Ruske Federacije. Tom prilikom su mladi iz Aleksandrovca bili u prilici da obiđu kulturne znamenitosti Moskve, da posete neke od svetski poznatih galerija, ali i da pohađaju niz likovnih radionica, kako bi ovladali novim tehnikama, kao što su litografija ili reljef u glini.

Da ovo nije prazna priča, uverili smo se sinoć u prostorijama Oficirskog doma u Nišu, gde je bila priređena izložba radova nastalih tokom boravka u Rusiji. Prosto je neverovatan profesionalan pristup koji se može videti, a znamo da su u pitanju dela umetnika amatera, mlađih od dvadeset godina. Zapisali smo njihova imena i čekamo da kroz neku godinu počnu samostalno da izlažu u poznatim galerijama širom sveta, poput onih moskovskih koje im sada služe kao inspiracija i podstrek.

Na kraju, podsećamo vas da predstoje još dve ovakve izložbe u Kruševcu i u Beogradu.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *