Internacionalni sastav na Nišvilu: Kina zatvara ovogodišnji program

Poslednje večeri ovogodišnjeg Nišvila, koje je zakazano za 12. avgust, nastupaće sastav iz Kine, na čelu sa jednim od najpoznatijih džez muzičara svih vremena – Li Xiaochuanom. Pored njega, kineski reprezentaciju činiće i vibrafonistkinja i perkusionistkinja Chenchu Rong, gitarista Zhang Xiongguan, basista Yong (Adam) Huang i bubnjar Zhitong Xu.

Li Xiaochuan je dobitnik nagrade za najbolji džez album u Kini na prvoj dodeli CMA nagrada, i jedini je džez muzičar koji je dobio priznanje od strane Centralne kineske televizije koja je u svom proramu predstavljala najistaknutije instrumentaliste u svim muzičkim žanrovima. Uticajni britanski magazin “Jazzwisse” predstavio ga je kao “predvodnika kineske džez scene, superiorne tehnike i imaginacije u improvizaciji”. On je takođe i pobednik u kategorijama za najbolji instrumentalni album i najbolji studijski album na prvoj dodeli JZ nagrada. Master studije džez trube je završio 2011. na Univerzitetu Severni Teksas, a iste godine je ušao u finale Nacionalnog trubačkog takmičenja USA

I ove godine će festival činiti, osim glavnog, i prateći programi. Na zatvaranju programa “Nišville jazz teatar”, u četvrtak 6. avgusta, trupa Shangai Theatar Academy izvešće predstavu “Legenda o beloj zmiji” – kombinaciju klasične kineske opere i savremenog pozorišnog izraza. Ova predstava je adaptacija tradicionalne kineske legende koja se bavi temom opstanka prave ljubavi u današnjim vremenima.

Rediteljka ove predstve Xiao Ying, jedna je od najvećih glumica Pekinške opere danas, a tokom festivala će održati i pozorišnu radionicu. Nagrađivana kako u Šangajskoj provinciji, tako i u 5 provincija severno-zapadne Kine, ali i dobitnica Zlatnog Trougla koji dodeljuje Ministrstvo Narodne Republike Kine.

Tekst: Nikola Golubović

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *