Ima li nestašice lekova u Kliničkom centru?

Zoran Radovanović Foto: Super radio

Zoran Radovanović
Foto: Super radio

Iako je protekle nedelje bilo priča da su velike nestašice u Kliničkom centru, Zoran Radovanović, direktor ove ustanove, kaže da one nisu baš velike, već se dešava da zalihe nekih lekova nestanu jer se broj bolesnih ne može isplanirati.

„Niški Klinički centar prihvata pacijente iz Bora, na istoku, pa sve do Kraljeva, pa zato nikada ne možemo sa sigurnošću islpanirati broj pacijenata u toku godine, već nabavke, koje se obavljaju na početku godine, pravimo na osnovu iskustava od prethodnih godina“, objasnio je Radovanović i dodao da se krajem godine javila potreba za novim zalihama baš iz tog razloga jer je veći broj pacijenata nego prethodnih godina, po kojima se prave nabavke.

Klinički centar je već poslao dopis Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje radi odobrenja nove isporuke medikamenata i kažu da će problem brzo biti rešen. Ali, najbitniji među lekovima koji nedostaju svakako su citostatici koji se koriste za hemoterapije i čiji korisnici ne smeju ni dan da čekaju.

„Više puta sam insistirao na tome da se ovi lekovi, kada se potroše zalihe, nabavljaju preko imena i prezimena pacijenta, da se ne čeka celokupna isporuka jer bolest ne može da čeka i ovi pacijenti moraju redovno uzimati terapiju. Svakog dana čekamo odgovor Ministarstva i na ovaj moj predlog i verujemo da će i to biti rešeno“, rekao je direktor Kliničkog centra.

Zbog nedostatka pojedinih lekova pacijenti su u proteklih nekoliko sedmica bili primorani da sami kupuju ono što im je potrebno, a samo onima koji kupuju citostatike Fond refundira troškove.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *