Igra prestola na francuskom dvoru – Kraljica Margo

kraljica margoPozdrav dragi slušaoci! Danas sam bolesna. I u tom duhu, za odmaranje, preporučujem delo jednog velikana književnosti – Aleksandra Dime Oca. U pitanju je roman „Kraljica Margot“.

Jednom kad prebrodite prvo poglavlje venčanja Margo i Henrija od Burbona, čitanje dobija na brzini i zanimljivosti i bivate potpuno uvučeni u priču.

Pariski dvor u to vreme je klupko intriga, zavera, tajnih ljubavnika i ljubavnica među plemstvom, a svako malo tu je i poneko ubistvo! Nećete se začuditi kad vam kažem da konce na takvom dvoru povlači Katarina Mediči.

Na vlasti je Šarl Deveti, a po zemlji, a posebno Parizu, divljaju verski sukobi između katolika i hugenota (francuskih protestanata). Nakon što je potpisan sporazum u Sen Žermenu, Magro udaju za Henrija od Navare, protestanta. Njihov brak je sporazuman i, uprkos tome što nema ljubavi, oni postaju saveznici.

U priču ulaze dva viteza pozvana u Pariz, koje obojicu privlači slika pečenog pileta na jednoj krčmi i oni se sprijateljuju. Kasnije, međutim, moraju da se nađu na suprotnim stranama, jer je jedan katolik a drugi hugenot. Lepo objašnjeno kako ljude spojene spontano, između kojih se razvija iskreno prijateljstvo, razdvajaju veštački nametnuti ciljevi.

Dešava se Vartolomejska noć, kada su širom Pariza, u dirigovanoj akciji masakrirane hiljade protestanata. A to je tek početak priče.

Priča svakog lika prepliće se sa pričom onog drugog u borbi dobra i zla kako kroz viteške poteze tako i potajno, zaverama i otrovima. Ljubav cveta na neočekivanim mestima, a smrt dolazi i po one najbolje. Ovo je preteča Igre prestola (samo bez zmajeva)!

U svakoj biblioteci naćićete sve od Aleksandra Dime, a ako želite da je posedujete, preporučujem knjige sa dušom, iz antikvarnica i od uličnih prodavaca. Na kraju krajeva, neka knjižara će ih sigurno imati

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *