Idete li i vi na „Piš juriš na Gradsku kuću“?

pis juris gradska kucaZvuči kao šala, ali ona u kojoj je pola istine. Ni jedan gradski toalet ne radi posle 22 sata, a kako je poznato velikom broju Nišlija, posebno mlađoj populaciji, potrebe za prostorom gde će se „legalno“ obavljati nužda postoje i nakon ovog termina.

Najkritičnije je kod spomenika „Šabanu Bajramoviću“ na Nišavskom keju, gde se uveče okuplja veći broj mladih ljudi. Ono jeste da bi mogli da lepo i kulturno izađu u neki gradski lokal, naruče nešto i po potrebi koriste toalet u lokalima. Mali je problem samo to što je najčešće reč o studentima, koji sebi ne mogu da priušete drugačiji vid druženje.

Pošto ovaj problem nije nikakva novost, nego još jedna ružne slika, na koju su Nišlije navikle, a turisti je odnose kao horor razglednicu, na Fejsbuku je pokrenuta stranica koja sve nezadovoljne poziva da nešto konkretno i urade.

Ovaj mali rat protiv višegodišnje nezainteresovanosti predstavnika grada da problem gradskih toaleta reši, pokretači su nazvali „Piš juriš“, a na stranici postoje i zanimljivi predlozi učesnika, kako „staviti do znanja“ Gradu da je ovaj problem potrebno hitno rešiti.

„Kako je situacija sa javnim toaletima u Nišu alarmantna i nedostojna jednog grada koji svi obožavamo, rešio sam da kreiram ovaj događaj kao pritisak na gradske vlasti da situaciju promene. Nijedan javni toalet u gradu ne radi posle 22 sata, a i tokom svog radnog vremena nežan miris amonijaka i higijenski uslovi nedostojni životinja svakako ne pomažu očuvanju higijene u gradu. Poseban je problem na nišavskom keju gde se kraj spomenika Šabanu Bajramoviću okuplja veliki broj mladih ljudi koji su primorani da fiziološke potrebe vrše na javnom mestu. Oni za to biraju bivši Dom mladih (zgradu pod zaštitom države, sedište narodne skupštine 1914-1915) ili Gradsku kuću tik ispod nosa gradonačelnika.
Zato hajde da se jednom gandijevskom metodom izborimo za duže radno vreme i bolje higijenske uslove u javnim WC-ima. „Piš juriš na Gradsku kuću“ (naslov govori sam za sebe 🙂 Za datum akcije je okvirno stavljen Svetski dan zaštite životne sredine.“ stoji u na ovoj stranici.

Inače, stranicu je napravio izvesni Marko Rančić, kao do sada neviđeni vid protesta. Kako je naglasio, naziv ne treba bukvalno shvatiti i kako kaže nije namera nikoga da stvarno urinira po Gradskoj kući.

„Akcija je šaljivog karaktera i zaista nemamo nameru da masovno uriniramo sem ako nas glasila javnog informisanja ne nazovu anarhistima i huliganima. Onda možda i padnemo u iskušenje“

Događaj je zakazan za 5. jun 2014. godine od 22 sata, a za 15 sati od nastanka stranice, svoje prisustvo najavilo je više od 250 ljudi. Kako vam se čini ova akcija?

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *