Heroji kulturne baštine u muzejima širom Srbije

muzeji srbije od 10 do 10 muzeji srbije od 10 do 10 txtNova manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ koju organizuju nacionalni muzeji Srbije traje od 9. do 18. maja i obuhvata čitav niz izložbi i pratećih programa (prezentacija, javnih razgovora i drugih sadržaja).

Tokom ove manifestacije obeležavaju se važni datumi – 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, kao i 18. maj, Međunarodni dan muzeja i sa njim povezana Evropska noć muzeja, 16. maja.

Ova, do sada najveća muzejska inicijativa na teritoriji Srbije, obuhvata 115 lokacija koje se mogu posetiti širom zemlje i to – besplatno, od 10 časova ujutro do 10 časova uveče.

U fokusu teme „Heroji kulturne baštine“ su, za širu javnost, anonimni heroji – muzealci, državni službenici, vojnici, ali i obični građani, ljubitelji umetnosti koji su tokom ratnih zbivanja spašavali kulturnu baštinu Srbije, kao i umetnici, kulturni i naučni radnici koji su na autentičan način ostavili svedočanstvo ili osigrali posebnu ulogu tokom ratnih zbivanja.

Drugi fokus je na savremenim herojima kulturne baštine – konzervatorima, restauratorima, ali i entuzijastima koji sakupljanjem svedočanstava prošlosti pokušavaju da ih otrgnu od prošlosti.

Osnivači Manifestacije su Narodni muzej u Beogradu, Galerija Matice srpske, Prirodnjački muzej, Etnografski muzej, Muzej primenjene umetnosti, Istorijski muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti i Muzej istorije Jugoslavije.

Niš se manifestaciji pridružuje izložbama:

  • „Muzej virtuelne umetnosti“, multimedijalna izložba Dušana Todorovića  (Galerija „Srbija“)
  • „Vazduh i snovi – omaž Gastonu Bašlaru“, izložba objekata i instalacija Ivane Dragutinović Sokolovski i Elizabete Matorkić (Galerija „Paviljon“)
  • „Teorija jedinstva“, izložba crteža Vojislava Radovanovića (Salon 77)
  • Strip izložba, predavanje i radionica stripa Striparnice „Južni Darkwood“ (Galerija „Sinagoga“)
  • „Branko Miljković – 60 godina od prvog objavljivanja pesme Uzalud je budim…“ (Galerija NKC)
  • Izložba fotografija Davorina Dinića „Stari Niš“ (Logor „12. februar“)

Osim toga, u Narodnom muzeju biće održavana autorska vođenja kroz izložbe kustosa arheološke, numizmatičke i epigrafske zbirke, kao i razna predavanja u logoru „12. februar“ i brojne filmske smotre arheološkog filma u Galeriji „Sinagoga“.

Detaljniji program i satnicu ove manifestacije možete videti ovde.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *