I guma ima dušu!

Ostrovica nadomak Niša jedno je, uistinu, živopisno mestašce. To znaju svi oni koji u letnjim mesecima, bežeći od vrelih isparenja sa niškog asfalta, putuju nekih dvadesetak kilometara uzvodno uz Nišavu i tu se, iz godine u godinu, iznova podsećaju zašto je ova reka dobila nadimak – Vilinska.

Odavno su se Nišlije pomirile sa činjenicom da u ogromnom gradu nema prirodnog kupališta. Želju za letnjom zabavom, rekreacijom i uživanjem potisnula je praktična potreba. Reka je žrtvovana za viši cilj – ona potapa sve ono što ostane nakon (ne)utoljenih potrošačkih izgaranja svih nas koji se nazivamo građanima tzv. centra Južne Srbije.

Ionako sve to Nišava upije u sebe i odnese daleko od očiju i srca – nizvodno. I onda se nameće jedan kristalno jasan, da ne kažem bistar zaključak – da pratimo put u suprotnom smeru, tamo u pravcu jugoistoka gde je među okomotim stenjem i pitomim rastinjem ušuškan pravi raj za osvežavanje tokom sparnih meseci.

Doduše, nije baš blizu, razdvaja nas nekih pola sata kotrljanja na točkovima po krivudavom autoputu i guljenja uzavrelih guma po zemljanim stazama prepunim sitnog i oštrog kamenja. Zato, za svaki slučaj, pored ručnog frižidera, u gepeku obavezno mora da stoji rezervna guma. Eto jednog praktičnog saveta ako se, kojim slučajem do sada niste vozili na tamo.

A ako me pitate šta da radite sa starom gumom koju ste zamenili tom rezervnom, a baš je ne biste vraćali nazad jer samo bespotrebno zauzima mesto tako glomazna i nekorisna, onda pitajte meštane Ostrovice da vam pokažu neki potok u kome biste mogli da ostavite tu gumu da se brčka i rashlađuje. A bogami, i zaslužila je, kotrljala se sa vama do tolikih lepih mesta, kud god joj zapovedite.

I ne brinite da li je to ispravna i sasvim korektna odluka po svim ekološkim standardima.

Znate, u Ostrovici postoji osnovna škola koja nosi ime „Nadežda Petrović.“ I nije slučajno što to ime asocira na umetnost i kreativnost, jer deci te škole uopšte nije mrsko da, ono što ostane iza vas, tako glomazno i nekorisno, iskoriste za neverovatnu zabavu. Vi, zapravo, činite dobro delo – jer ste celu jednu generaciju školaraca inspirisali da se bave rekreacijom, umetnošću i društveno-korisnim radom.

Verujte mi, iznenadićete se kada se, s prvim vrućinama, ponovo dokotrljate ovamo. Videćete jedan veoma živopisan park.

I to sve zato što ste poverovali da i guma ima dušu!

Akciju čišćenja potoka inicirale su učiteljica Mirjana Martinović i nastavnica biologije Marija Stanković. A šta je poisteklo kao produkt ovakvog primera (re)kreativne nastave, možete pogledati u galeriji fotografija koju je učiteljica Mirjana poslala redakciji Super radija.

Detaljnije o akciji možete čuti u emisiji Cool presek u petak, 11. maja od 12h. Gosti studiju biće učenici OŠ „Nadežda Petrović“ iz Ostrovice.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *