Gospođa Ministarka – već 85 godina na sceni

Gospođa ministarka - žanka stokić txt

Žanka Stokić kao Živka Ministarka

Na današnji dan 1929. godine, premijerno je prikazana Nušićeva „Gospođa Ministarka“, sa Žankom Stokić u glavnoj ulozi, specijalno za nju napisanoj.

Nušić je komediju Gospođa ministarka počeo da piše pred sam početak Prvog svetskog rata, dok je bio upravnik novoosnovanog teatra u Skoplju. Napisao je prvi i stigao do pred kraj drugog čina kada ga je zaustavio rat.

Započet rukopis je izgubljen, kao i svi drugi koje je tada morao da ostavi u Skoplju.Mnogo kasnije, 1929, setio se svoje nedovršene komedije i počeo da je piše ponovo, po sećanju. Po sopstvenom priznanju, lik glavne junakinje, Živke Popović, pisao je imajući u vidu glumicu koja se tih godina nalazila na vrhuncu slave, jedru, vedru, energičnu ženu eruptivne snage, nepresušne scenske mašte, zaraznog, beskrajno iskrenog smeha, nepogrešive scenske intuicije – Žanku Stokić.

Istovremeno, Nušić je objašnjavao kako ga nijedna konkretna ličnost iz tadašnjeg, a ni prošlog političkog života nije inspirisala u kreiranju ovog lika, ali, ako je mogao šta od koje da pozajmi, to je i učinio.

Ljubinka Bobić u glavnoj ulozi

Ljubinka Bobić u glavnoj ulozi

Iako je predstava doživela ogroman uspeh kod publike, kritičari su bili nezadovoljni i kritikovali sve – od neinventivnosti do prostog, na ivici sa vulgarnim, humorom koji podilazi publici, zarad slave i honorara.

Ipak, predstava je opstala na sceni sve do okupacije i oborila sve moguće rekorde – pedeset puta je odigrana pre prvog rođendana, a sve ukupno 200 puta za trinaest sezona, od čega je Žanka Stokić igrala Živku u preko 150. Osim nje, ulogu je igrala i Jovanka Jovanović Dvorniković, kažu izvanredno, ali ipak u senci Žanke Stokić.

Predstava je obnovljena 1945. sa Nevenkom Mikulić i Milevom Bošnjaković koje su se smenjivale u glavnoj ulozi, a onda je preuzima Žankina sušta suprotnost – sićušna Ljubinka Bobić, koja je ranije igrala Ministarkinog „sina“ Raku. Jednom prilikom je u glavnoj ulozi gostovala i Mila Dimitrijević, prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba. Ova druga postavka trajala je do 1952. godine.

Predstava je obvnovljena i 1955. u režiji Dušana Vladisavljevića, ali nije imala mnogo uspeha. Za razliku od nje, predstava postavljena za stogodišnjicu Nušićevog rođenja i sedamdesetpetogodišnjicu premijere prve predstave, u režiji Braslava Borozana, sa Ljubinkom Bobić kao Živkom, igrala se do 1978. godine, do dva meseca pred Ljubinkinu smrt.

Kao što je Nušić prorekao Ljubinki da će naslediti Žanku Stokić, tako se i ostvarilo. Igrala je Živku Ministarku oko 300 puta u celoj Srbiji i u Sofiji, Bukureštu, Moskvi. Za ovu ulogu Ljubinka Bobić dobila je Plaketu Narodnog pozorišta.

Radmila Živković

Radmila Živković

Predstava je na repertoaru Narodnog pozorišta bila još dva puta – jednom sa Oliverom Marković u glavnoj ulozi, a onda, u novom milenijumu, u režiji Jagoša Markovića, sa Radmilom Živković u glavnoj ulozi. Druga izvedba bila je jako uspešna, te požnjela mnoge nagrade, od kojih je svakako najznačajnija Nagrada „Žanka Stokić“, čiji je laureat Radmila Živković.

Od prošle godine, na sceni pozorišta „Boško Buha“, „Gospođa Ministarka“ ima novu i neobićnu postavku – ovog puta je u glavnoj ulozi Goran Jevtić, a i ostale uloge su polno obrnute, jedina glumica je Katarina Marković koja igra Raku. Režiju potpisuje Tanja Mandić Rigonat.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *