Gipsy Kings u filmu o Šabanu Bajramoviću!

Foto: Dušan Mitić Car

Tokom koncerta legendarne grupe Gipsy Kings u Sava Centru u nedelju 2. decembra snimaće se završni kadrovi filma o kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću reditelja Željka Mirkovića koji će emitovati jedna od najvećih svetskih TV stanica za dokumentarne filmove.

Pako Baliardo, osnivač Gipsy Kings-a i najstariji sin Manitasa del Plate pojaviće se na bini sa statuetom Šabana Bajramovica i posvetiti mu nekoliko pesama među kojima originalnu Šabanovu kompoziciju “Đeli Mara po vašari”, koju je kasnije Goran Bregović zaštitio pod imenom “Mesečina”, kao i da će Šabanu u čast izvesti “My Way”.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević izjavio je da su Gipsy Kings bili grupa koju je Šaban najviše voleo, a da mu je omiljena numera bila upravo “My Way” koju je preveo na romski jezik i uvežbavao je sa klasičnim džez bendom na Nišvil radiju, uz nekoliko drugih džez standarda, u nameri da snimi album autentičnog romskog džeza. Zbog njegovih problema sa srcem taj album nikada nije završen. Šaban je često pričao da bi voleo da je on napisao tu pesmu.

Koncert u Sava Centru desiće se u istom prostoru, tačno nakon 10 godina od velikog koncerta “Prijatelju Šabanu” koji je održan u čast tada preminulog pevača .

Tokom svih prethodnih izdanja Nišvila reditelj Željko Mirković, snimao je sa svojom ekipom nastupe i izjave o Šabanovoj muzici najvećih zvezda festivala dobitnika nagrade “Nisville Grand Prix – Šaban Bajramović” među kojima su bili i Solomon Burke, Blues Brothers, Candy Dulfer, Incognito, Alpha Blondy i drugi. Željko Mirković, inače rođeni Nišlija, je nosilac 53 internacionalne nagrade, kandidature za Oskara i predavač predmeta “Film i digitalni mediji “ na američkom univerzitetu.

On je izjavio da Šaban i popularnost njegove muzike jesu primer takozvane “ meke moći “ i širenja pozitivne slike šarma jednog naroda, te da planira da pored filma uradi i seriju od 10 epizoda na sličan način kako je to uradio sa svojim poslednjim filmom “Teslin narod“ .

Koncert grupe Gipsy Kings je deo akcije decentralizacije kulture “Najbolje sa Nišvila u Beogradu“ i pored njihovog celovečernjeg koncerta, polučasovnim nastupima u velikoj Sali Sava Centra predstaviće se i “Nišville Big Band” sa dirigentom dr Dragoslavom Petrovićem i najbolji srpski džez sastav u međunarodnim okvirima “Eyot”, a u foajeu – “Nišville Youth Orchestra” i “Jayus Jazz”.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *