Ginger Baker: Geri Mur je grozan, Erik Klepton jedini gitarista

Ginger Baker Jazz Confusion - Ana Krstic (2)

Foto: Ana Krstić

Nagrada Nišvil džez festival Gran pri Šaban Bajramović, koja se dodeljuje za fuziju džeza i drugih stilova, dodeljena je sinoć slavnom bubnjaru Gingeru Bakeru tokom njegovog nastupa na ovom festivalu.

Vidno iznenađen i prilično zbunjen prilikom uručenja statue Šabana Bajramovića, Ginger Baker nije se obratio publici rečima – dohvatio se palica i u svom maniru nastavio da „lupa“.

Njegov najveći doprinos muzicije to što je uspeo da oživi bubnjeva kao instrument na kome se stvara muzika.

„Ne zanam šta se desi u mojim ušima kada čujem lupanje bubnjeva. Naprosto stvaram muziku, to se dešava samo od sebe, ali ja ne zam kako“ rekao je Bejker u intervjuu za Tanjug.

Bejker važi za planetarnog bubnjaskog superheroja, član je roken rol Kuće slavnih i dobitnik Gremi nagrade za životno delo.

Karijeru je započeo pedesetih godina prošlog veka, radio je sa najpoznatijim muzičarma sveta a prvu super rok grupu Cream formirao je sa Erikom Kleptonom I Džekom Brusom.

Iako je dug spisak imena ljudi sa kojima je vrlo uspešno sarađivao Gindžer kaže da nije svaka saradnja i prijatna saradnja.

„Geri Mur je grozan, sa njim uopšte nisam uživao, a gitarista…postoji samo jedan gitarista – Erik Klepton“ rekao je Ginger.

U karijeri Bejker je dosta pažnje posvetio muzici afričkih plemena što je i doprinelo njegovom fuzonističkom pristupu prazličitih pravaca džez muzike i afričkog ritma.

„Džez muzika je pola zapadna a pola afrička. Afrička muzika je oduvek u srži džeza“ naglasio je Baker.

Za sebe Baker kaže da nije imao ni dobre, a ni loše periode u životu.

„Bavim se muzikom tačno 58 godina. Nemam najkreativniji period. Jednostavno stvaram i uvek idem napred“, zaključio je Ginger Baker.

Na sinoćnom nastupu u okviru Nišvila Bejker je svirao sa sastavom Jaž Cofusion.

Izvor: Tanjug

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *