Fotografije pričaju priču o inkluziji

fotografije-inklizivno-obrazovanje-tekst3U Deli prostoru u Nišu 23. septembra otvorena je izložba fotografija u okviru projekta „Sport for life“ 2016. koji je finansiran od strane ambasade Sjedinjenih Američkih država. Projekat je realizovala organizacija „Nigresiv“ iz Niša.

Na fotografijama su prikazane aktivnosti, druženje i atmosvera sa sportsko-edukativnog kampa koji je od 29. maja do 02. juna održan na Vlasinskom jezeru. Ovaj kamp je okupio decu: iz različitih krajeva Srbije, iz ruralnih sredina, decu sa invaliditetom, bez roditeljskog staranja, iz multietničkih sredina, redovnih škola, kao i onu čiji su roditelji lošeg materijalnog stanja.

Ovo otvaranje izložbe je bilo drugačije od onih na koje smo navikli. Na početku izložbe sve fotografije su bile prekrivene novinama dok je na video-bimu prikazivana projekcija slika sa kampa uz muziku koja je svirana uživo. Zatim su svetla ogašena i nakon pozdravnih reči, kratkog obraćanja Erike Kuenne – atašea za kulturu ambasade Sjedinjenih Američkih država i upoznavanja prisutnih sa projektom „Sport for life“, svetla su se upalila, novine su u međuvremenu sklonjene i posetioci su bili u prilici da pogledaju fotografije.

Na otvaranju izložbe istaknuto je zadovoljstvo zbog činjenice da na ovom kampu u svim aktivnostima jednako učestvuju sva deca bez obzira na sredinu iz koje dolaze, njihove mentalne ili fizičke sposobnosti. Tokom otvaranja izložbe prisutni su mogli da se osveže uz pića koja su bila besplatna, ali je pored šanka stajala kutija u koju su svi prisutni mogli da ubace novac od koga će se za učenicu iz oš. Branislav Nušić koja ima problem sa vidom kupiti didaktička sredstva koja će joj biti od pomoći prilikom praćenja nastave.

fotografije-inklizivno-obrazovanje-tekst2Na kampu koji je organizovan u okviru projekta „sport for life“ učestvovalo je šezdesetoro dece iz: škole Branislav Nušić u Donjoj Trnavi, soš 11. oktobar iz Leskovca, sos dečijeg sela iz Kraljeva, dečijeg sela iz Sremske Kamenice, oš Vuk Karadžić iz Doljevca, specijalne škole za decu sa oštećenim sluhom „Bubanj“ i multietničke škole Sijerinjska banja iz Sijerinske banje. Kamp je bio koncipiran tako da deca prepodne imaju sportske aktivnosti: igraju turnir u fudbalu, učestvuju u igrama tolerancije, penju se na Čemernik, a popodne pohađaju edukativne radionice.

Cilj projekta bio je da doprinese većem uključivanju dece u društvenu zajednicu, da ukaže na loša sistemska rešenja, ali pre svega da pokaže da sva deca mogu da budu na jednom mestu i jednako učestvuju u svim aktivnostima bez obzira na njihove različitosti. Decu su pratili njihovi nastavnici – profesori fizičkog vaspitanja i defektolozi, kao i šestoro volontera od čega je troje njih angažovano ispred organizacije „North star“. Edukativne radionice vodila je psihološkinja Marija Milanović koja je slepa, a kamp su pratili i fotografi volonteri: Sandra Samardžić, Radoje elez i Igor Dutina iz Trebinja. Na izložbi su takođe izložene fotografije Bojana Pešića i Marije Milanović.

fotografije-inklizivno-obrazovanje-tekstSociete generali banka je finansirala kupovinu majci za decu koja su postigla najbolje rezultate na sportskim aktivnostima, mada u organizaciji ističu da su svi koji su učestvovali na kampu istinski pobednici. Majce su kupljene od firme koja novac od prodaje daje udruženju roditelja dece „Život“ koja boluju od neizlečivih bolesti.
Ovo je sedma godina zaredom kako američka ambasata podržava inklzuivne kampove koje sprovodi udruženje „Nigresiv“ iz Niša.

Autorka: Marija Milanović

Fotograf: Bojan Pešić

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Jedan komentar na “Fotografije pričaju priču o inkluziji

  1. Pingback: Fotografije pričaju priču o inkluziji | Niške Vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *