FOTO i VIDEO: Uhvaćena zmija na Bulevaru je ženka smuka

210720144403Ženka smuka dugačka oko metar i po koju su stanari iz zgrada 5 i 7 na Bulevaru Nemanjića primetili danas oko 13 sati, uhvaćena je i bezbedno preneta izvan grada. Posebno za ovakve situacije obučeni volonteri Zoo planeta, koje je na mesto gde je zmija primećena dovezla patrola policije, uspeli su da uz pomoć radnika vulkanizerske radnje „Bulevar“ izvuku zmiju iz rezervoara za vodu automobila u kom se zmija sakrila.

Prethodno su građani pozvali policiju i vatrogasce, koji za to nisu nadležni, a poseban revolt građana izazvala je reakcija Parking servisa, iz kog su odbili da pomognu strahujući za bezbednost svojih radnika. Volonteri Zoo Planeta ponudili su se i da oni stave lisice za točkove, ali su nadležni iz ovog gradskog preduzeća odbili da dođu.

„Pošto u tome nisu uspeli, policija je zatražila pomoć Parking servisa, ali je njihov šef rekao da nisu nadležni za to i odbio je da pošalje ekipu“ kaže jedan od očevidaca.

Srećom to nije bio slučaj sa vulkanizerskom radnjom „Bulevar“, čiji su radnici odvezli vozilo do svoje radnje, a zatim i volonterima Zoo planeta oslobodili jedan kanal, nakon čega su oni uspeli da uplašenu zmiju uhvate i bezbedno odnesu izvan grada.

Volonteri Zoo Planeta uhvatili ženku smuka na Bulevaru

U sklopu parkinga nalazi se i dečje igralište na kome je u tom trenutku bilo mnogo dece, a kako se informacija o zmiji na parkingu brzo proširila, na igralištu i parkingu se okupilo mnogo stanara iz okolnih zgrada.

Kako za Super radio kaže Dušan Stojanović predsednik Udruženja Zoo Planet, iako niko sem njih nije smeo da priđe automobilu ispod kog se zavukla zmija, nije bilo razloga za strah.

„Čovek koji je prvi primetio zmiju i koji je pozvao vatrogasce opisao nam je zmiju i odmah smo znali da je reč o smuku. Ta zmija nije otrovnica i napada samo kad je u opasnosti. Kada je izašla iz automobila mi smo je bukvalno jurili, a ona je bežala. Tek kada smo je uhvatili ona je pokazivala znake da ima nameru da nas ujede. Ova vrsta je zakonom zaštićena od istrebljenja jer da nije nje bili bi smo preplavljeni pacovima i miševima, kojima se smuk hrani. Mišija groznica je daleko opasnija od ujeda ove zmije. Ako do ujeda i dođe treba se javiti lekaru upravo zbog bakterija koje ima u ustima, s obzirom na to čime se hrani“ kaže Dušan Stojanović.

Zmija je nepovređena preneta u prirodu izvan grada, a kako kažu u Udruženju Zoo planet, njihovo prisustvo u gradskoj sredini ne treba da čudi. U seoskim sredinama je smanjen broj glodara kojima se hrane, dok je u gradovima sve više miševa i pacova.

A kako da se zaštitite od zmija otrovnice pročitajte ovde.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Jedan komentar na “FOTO i VIDEO: Uhvaćena zmija na Bulevaru je ženka smuka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *