Filmovi koji će vas naterati da zavolite bugarsku kinematogrfiju i dozvolite da vas…iznenadi

Nikada niste gledali film iz bugarske kinematografije?

A kada bismo vam rekli da je jedna bugarska rediteljka napravila film o Haškom tribunalu, o jednom Srbinu koji je optužen za ratne zločine, da njega u filmu tumači bugarski glumac, da u filmu igraju i makedonski i bosanski glumci?

Da li bi vam se malkice prevrnulo u stomaku?

Pa još kad čujete da je ovaj film jedan od 3 filma koji će biti prikazani u NKC-u?

Da krenemo redom.

Ako niste redovni konzument NKC sadržaja, posebno filmskog, onda vam ne bi ni palo na pamet da od 1. do 3. marta ispratite Dane bugarskog filma u Niškom kulturnom centru. Je l da?

Ali…ovog matra trebalo bi da od 18 sati budete u ulici Stanoja Bunuševca i to posebno ako radite u školstvu ili sa mladima generalno, ako u sebi gajite bar jednu predrasudu o našim prvim istočnim komšijama, ako mislite da ja baš vama najteže…

Film „Odeljenje 11A“ rediteljke Mihaele Komitove možete pogledatu četvrtak, 1. marta 2018. godine od 18 sati u Maloj sali NKC-a.

„Ovo je svakako bugarska varijanta filma „Društvo mrtvih pesnika“. Film govori o vaspitanju mladih, ali je i priča o tinejdžerima, sa momentima komedije i drame, ali i lepih plesnih koreografija. Želeli smo da pokažemo i tu komercijalniju bugarsku produkciju“ kaže Dejan Dabić, urednik filmskog programa NKC-a.

Ovaj film je iz 2015. godine, režiju potpisuje Mihaela Komitova, a glavnu ulogu tumači Jana Marinova. Radnja prati dolazak bivše plesačice Line Nikolve u elitnu školu u kojoj se kao profesorka na zameni suočava sa nepoverenjem kolega i učenika.

U petak, 2. marta 2018. od 18 sati možete pogledati i film „Žeđ“ rediteljke Svetle Cocorkove u kojoj članove troćlane porodice tumače MOnika Najdenova, Aleksandar Benev i Svetla Jančeva.

Upoznajte jednu porodicu koja za život zarađuje perući posteljinu na brdu gde vode manjka u komšiluku gde svi vole i svi mrze sve ostale.

I kao završnica trodnevne revije bugarskog filma, možete pogledati kontroverzni film „Tužilac, branilac, otac i njegov sin“ u režiji Iglike Trifonove.

Uloge tumače Romane Boringer, Samuel Flerel, Labina Mitevska i Izudin Bajrović, a priča nas vodi kroz slučaj koji vode dva ambiciozna advokata braneći komandanta Milorada Krstića, optuženom za zločine u ratu u Bosni i Hercegovini.

Kako smo saznali i u razgovoru sa Dejanom, Dabićem, ovaj film će vas verovatno iznenaditi na više načina, jer će vas naterati da preispitate neke svoje stavove (a zamislite,nisu vezani za Haški tribunal).

Sneg vam svakako može biti izgovor, ali smo uvereni da se nećete pokajati ako bar jedan od ova tri dana provedete u Niškom kulturnom centru u Stanoj Bunuševca.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *