Festival ženskog aktivizma i umetnosti u Nišu

Sa prošlogodišnjeg festivala Foto: Svetlana Rajković

U Nišu se, četvrtu godinu za redom, održava „Art femin“ – festival ženskog aktivizma i umetnosti. Do 9. jula na više lokacija u gradu biće organizovani: paneli, performansi, pozorišna predstava, koncerti i radionice samomasaže, aktivističkog veza i antistres plesa, kao i izložba umetnice Anđele Mujčić koja je u „Deli prostoru“ otvorena od 5. do 9. jula.

Ovogodišnji „art femin“ se održava pod sloganom „Ti si svoja“, a festival je najavila izložba „Happy place“ koja je od 5. do 9. jula otvorena u „Deli prostoru“. Zainteresovani će biti u prilici da pogledaju slike mlade umetnice Anđele Mujčić koja je izlagala na 70 grupnih izložbi i imala samostalne izlobe širom naše zemlje i sveta.

Od 7. do 9. jula dame koje žele na neko vreme da se opuste i nauče osnove ručne radinosti mogu da posete besplatne radionice samomasaže, antistres plesa i aktivističkog veza . Sedmog jula od 10 do 11:30 u Inter Balance kozmetičkom salonu biće održanaradionica samomasaže. One dame koje bi da se kroz pokret oslobode stresa moći će istog dana od 11:30 do 13 časova da učestvuju na radionici anti-stres plesa. Narednog dana od 10 do 11:30 biće održana druga radionica samomasaže, a vreme od 11:30 do 13:30 predviđeno je za radionicu aktivističkog veza. Zainteresovane za pohađanje radionica se mogu prijaviti putem mejla na adresu centra za devojke:
centarzadevojke@gmail.com

U okviru festivala, u petak, 7. jula u kafiću „Super fly“ biće održana dva koncerta. Prva će od 21 sati na akustičnoj gitari nastupiti Milica Rašić, a od 22 časova publika će imati priliku da uživa u glasu vokalne umetnice Sare Renar. Ulaznica za oba događaja se, po ceni od 300 dinara, može kupiti u kafićima „Super fly“ na keju i Paris Art u Dušanovoj ulici.

Govoreći o reakcijama učesnica prethodnih festivala,ali i o samom festivalu Silvija Mihajlović iz centra za devojke ističe da se na festivalima stvara jedinstvena energija među učesnicama. „Na festivalu osim promovisanja ženske umetnosti, aktivizma i stvaralaštva nastaju prijateljstva, iskustva i stiču se nove veštine u sigurnom prostoru“, ističe ova aktivistkinja centra.

Sa prošlogodišnjeg festivala Foto: Svetlana Rajković

O tome kako žive i sa kakvim izazovima se suočavaju osobe sa invaliditetom i trans žene u Srbiji zainteresovani će biti u prilici da čuju na panelima koji će se održati 6. i 7. jula. Na panelu 6. jula rezultate istraživanja o seksualnosti žena sa invaliditetom učesnicama će predstaviti Svjetlana Timotić i Veronika Mitro , dok će 7. jula sa zainteresovanima svoja iskustva o životu trans žene u Srbiji podeliti Helena Vuković. Njena životna priča poslužila je kao inspiracija za nastanak knjige „Major i Helena“. Koja je objavljena tokom prethodne godine.

U večernjim časovima, u okviru festivala, biće izvedini performansi o bizarnosti koji izvodi Nataša Milojević i „Bubnjarke“ na kome će biti izvedena pesma „Ja sam feministkinja“. Takođe, Nišlijke će biti u prilici da pogledaju predstavu „Teodora“ koju je režirala i u kojoj glumi Dragana Jovanović, glumica Narodnog pozorišta u Nišu.

Veliki doprinos ovom festivalu daju i volonterke.

U razgovoru za Super radio Silvija Mihajlović iz Centra za devojke kaže da su motivi sa kojima se devojke i mlade žene prijavljuju za volontiranje na festivalu različiti, ali da iskustvo volontiranja na festivalu predstavlja jedinstveni doživljaj koji ne treba propustiti.

Cilj festivala „Art femin“ je povezivanje umetnica, teoritečarki i aktivistkinja iz Srbije i regiona, a poseban akcenat je na osnaživanju i povezivanju devojaka i mladih žena, navodi se, između ostalog, na sajtu centra za devojke.

Silvija svim devojkama poručuje da ostanu aktivne, radoznale, da uživaju u svakom danu i dođu na festival.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *