Festival ženskog aktivizma i umetnosti u Nišu

U Nišu se, četvrtu godinu za redom, održava „ArtFemine“ – festival ženskog aktivizma i umetnosti. Do 9. jula na više lokacija u gradu biće organizovani paneli, performansi, pozorišna predstava, koncerti i radionice samomasaže, aktivističkog veza i antistres plesa, kao i izložba umetnice Anđele Mujčić.

Ovogodišnji „ArtFemine“ održava e pod sloganom „Ti si svoja“, a festival je  najavila izložba „Happy place“ koja je od 5. do 9. jula otvorena u „Deli prostoru“. Zainteresovani će biti u prilici da pogledaju slike mlade umetnice Anđele Mujčić koja je izlagala na 70 grupnih izložbi i imala samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu.

Od 7. do 9. jula devojke i žene koje žele na neko vreme da se opuste i nauče osnove ručne radinosti, mogu da posete besplatne radionice samomasaže, antistres plesa i aktivističkog veza . U Inter Balance kozmetičkom salonu 7. jula od 10h do 11:30h biće održana radionica samomasaže. Zainteresovane devojke i žene koje bi da se kroz pokret oslobode stresa, moći će istog dana od 11:30h do 13 časova da učestvuju na radionici anti-stres plesa. Narednog dana od 10h do 11:30h biće održana druga radionica samomasaže, a vreme od 11:30h do 13:30h predviđeno je za radionicu aktivističkog veza. Zainteresovane za pohađanje radionica mogu se prijaviti putem mejla na adresu „Centra za devojke“: centarzadevojke@gmail.com.

U okviru Festivala, u petak, 7. jula u kafiću „Super fly“ biće održana dva koncerta. Prva će od 21 sati na akustičnoj gitari nastupiti Milica Rašić,  a od 22 časova publika će imati priliku da uživa u glasu vokalne umetnice Sare Renar. Ulaznica za oba događaja se, po ceni od 300 dinara, može kupiti u kafićima „Super fly“ na keju i Paris Art u Dušanovoj ulici.

Govoreći o reakcijama učesnica prethodnih festivala, ali i o samom festivalu Silvija Mihajlović iz „Centra za devojke“ ističe da se na festivalima stvara jedinstvena energija među učesnicama. Na festivalu osim promovisanja ženske umetnosti, aktivizma i stvaralaštva nastaju prijateljstva, iskustva i stiču se nove veštine u sigurnom prostoru, ističe Silvija.

O tome kako žive i sa kakvim izazovima se suočavaju osobe sa invaliditetom i trans žene u Srbiji, zainteresovani će biti u prilici da čuju na panelima koji će biti održani 6. i 7. jula. Na panelu 6. jula  rezultate istraživanja o seksualnosti žena sa invaliditetom učesnicama će predstaviti Svjetlana Timotić i Veronika Mitro, dok će 7. jula sa zainteresovanima svoja iskustva o životu trans žene u Srbiji podeliti Helena Vuković. Njena životna priča poslužila je kao inspiracija za nastanak knjige „Major i Helena“ koja je objavljena tokom prethodne godine.

U večernjim časovima, u okviru Festivala, biće izvedini performansi  o bizarnosti koji izvodi Nataša Milojević i „Bubnjarke“ na kome će biti izvedena pesma „Ja sam feministkinja“. Takođe, Nišlijke će biti u prilici da pogledaju predstavu „Teodora“ koju je režirala i u kojoj glumi Dragana Jovanović, glumica Narodnog pozorišta u Nišu.

Veliki doprinos ovom festivalu daju i volonterke. U razgovoru za „Super radio“ Silvija Mihajlović kaže da su motivi sa kojima se devojke i mlade žene prijavljuju za volontiranje na Festivalu različiti, ali da iskustvo volontiranja predstavlja jedinstveni doživljaj koji ne treba propustiti. Ona svim devojkama poručuje da ostanu aktivne, radoznale, da uživaju u svakom danu i dođu na festival.

Cilj festivala „ArtFemine“ je i povezivanje umetnica, teoritečarki i aktivistkinja iz Srbije i regiona, a poseban akcenat je na osnaživanju i povezivanju devojaka i mladih žena, navodi, između ostalog, u „Centru za devojke“.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *