Feministička kolonija – ideje stvarane kroz radionice

Na predavanju Nađe Bobičić u Media-reform centru Foto: Emilija Miljković

Na predavanju Nađe Bobičić u Media-reform centru
Foto: Emilija Miljković

Prva Feministička likovna kolonija počela je sunčano, što je učesnicama koje nisu iz Niša dalo odličnu mogućnost da upoznaju grad i uživaju u njemu, a onim devojkama koje su iz Niša da u odličnom raspoloženju dočekaju svoje koleginice.

Prvi dan je obeležilo svečano otvaranje Kolonije i fotografisanje pored spomenika Nadeždi Petrović koja je pokrenula prvu Likovnu koloniju na Balkanu, a koja se tačno 110 godina održava u Sićevu.

Takođe, prvog dana su održana i dva predavanja koja su govorila o feminizmu i feminističkom stvaralaštvu. Iako su neke učesnice bile umorne od puta, pažnja na predavanjima tog prvog dana nije izostala, a sve je završeno večernjim druženjem uz muziku i razgovorima o tome šta ih od sutra očekuje u Sićevu.

Predavanje na temu „Feminizam i/umetnost“ održala je Sanja Solunac, a Nađa Bobičić je devojkama pričala o „Kratkoj istoriji feminizma“. Radionice „Nasilje nad ženama“, „Seksizam u jeziku“ i „Feminizam i ja“ koje su održane drugog, trećeg i četvrtog dana u Sićevu, vodila je Marija Zdravković.

Predavanja su umetnicama, koje nisu bile dublje upućene u temu feminizma, otvorila nove vidike i dala im ideju i podstakla ih u kom pravcu bi mogao da ide njihov rad.

Ideje stvarane kroz radionice i predavanja

„O feminizmu nisam znala puno, a predavanja i radionice su mi pomogle da stvari posmatram iz nekog drugog ugla. Vratile su me na istoriju umetnosti i podstakle da mislim o tome kako drugačije može da se tumači istorija umetnosti. Naravno, podstakla me i da mislim o položaju žena i umetnica u današnjem vremenu i samim tim dala ideju za rad jer ja postojim sada i ovde, i ovo vreme moram da predstavim“, objasnila je Kragujevčanka Maja Mrdaković koja je na Akademiji u Kragujevcu završila smer Zidno slikarstvo, a trenutno radi sa decom u privatnoj školi crtanja i slikanja.

Dunji Ćirić iz Niša, čije je zvanje master likovni umetnik,a bavi se i oslikavanjem tela i lica, najveću pažnju privukla je radionica „Nasilje nad ženama“.

„Nisu to potpuno nove informacije, ali se o tome ne priča dovoljno pa su zato manje poznate. Saznala sam za neke nove termine koji se pripisuju pod nasilje, za neke oblike o kojima do sada nisam razmišljala na taj način, kao da su nasilje, a ispostavilo se da jesu“, objašnjava Dunja Ćirić i dodaje da je dobila jasnu ideju za svoj rad koji jedva čeka da realizuje.

Iako prvih dana Kolonije u Sićevu nije bilo skoro uopšte sunca, to umetnice nije omelo u njihovim planiranjima i stvaranjima umetničkih radova. Kako većina njih kaže, pomogao im je svež vazduh, tišina i divni vidici iz ovog sela.

Mlade umetnice Nevena Stefanović i Dunja Ćirić Foto: Centar za devojke

Mlade umetnice Nevena Stefanović i Dunja Ćirić
Foto: Centar za devojke

Jedna od njih je Milena Đokić iz Vranja, dizajnerka tekstila, koja tvdi da je došla spremna da se prepusti ambijentu i priči, a i već je učestvovala u jednoj koloniji i sam taj koncept rada joj se sviđa i podstiče je u stvaranju. Tako otvorena i spremna je kroz radionice i dobila ideju.

Osim o feminizmu i feminističkoj umetnosti, devojke su kroz radionice saznale za mobilnu aplikaciju za prijavu nasilja, čule zatermin „ekonomsko nasilje“ i šta se pod tim podrazumeva, što je za neke od njih bilo potpuno novo viđenje stvari. A ukoliko su htele opširnije i detaljnije informacije, na raspolaganju im je bila mini biblioteka od 23 naslova koja se iz Centra za devojke privremeno preselila u Sićevo.

„U poslednje vreme sam se aktivirala po pitanju feminizma i sve više se informišem jer ću se u nerdnom periodu zalagati za sprovođenje radnog prava kod žena. Iako mi tema nije nepoznata nisam imala jasnu sliku kakav ću rad raditi. Međutim, feminističko stvaralaštvo mi jeste nepoznato i o tome sam dosta saznala“, tvrdi Sara Lupšor iz Zrenjanina, strukovna dizajnerka iz oblasti odeće i tekstila, i dodaje: „Volim i slikarstvo i angažovanu umetnost jer smatram da umetnost mora da ima emociju, zato mi tema ove Kolonije potpuno odgovara, jer u meni izaziva emocije.“

Deo je uspešno završen

Jedan od ciljeva aktivistkinja Centra za devojke bio je da edukuju mlade umetnice i da im kroz radionice stvore ideje i prostor za razmišljanje koji bi im pomogli u kreiranju svojih radova – u tome su uspele.  Marija Zdravković i Sanja Solunac, koja je osim predavanja prvog dana učesnicama vodila likovne radionice, bile su tu da sa njima diskutuju i usmere ih u pravom smeru.
Projekat Feministička likovna kolonija je podržan od Rekonstrukcije ženskog fonda u okviru programa podrške aktivizmu mladih žena Ogledalo i OAK fondacije.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *